CERISE TUNIKA MED "ÅPNE" ERMER (2003)

 

 

Dette er en kjole etter et litt lignende prinsipp som den blå ullpeplosen, med tubisk form. Forskjellen er at på denne modellen er det armhull til stede - de er dannet ved at man har to sidesømmer man ikke syr helt opp.
Før jeg lagde kjolen, leste jeg grundig gjennom Roman Clothing and fashion av A. T. Croom, for å finne noe som passet i samme periode som LEGIO·XV (ca år 100-200) og for å finne en fremgangsmåte.

Tunikaen er sydd av cerise bomullstoff, pallaen av fiolett. Jeg kjøpte stoffet på Rainbow fashion til 20 kr/m :) Det var mange farger å velge mellom, men ikke den litt mer burgundre rød jeg kunne tenke meg, og av en eller annen bisarr grunn ble det altså cerise. Siden fiolett er pent, og noen keisere tillot fiolett, kjøpte jeg det også.

Først vasket og strøk jeg stoffene. De krympet masse i bredden, derfor er tunikaen ganske smal. Den består av 4 paneler, slik at fronten består av et panel av full bredde samt et panel av halv bredde, og tilsvarende bak. Da er omkretsen ca 3 meter.
Jeg sydde alt for hånd - grei trening. Føst sydde jeg sammen fronten og bakstykket hver for seg, med flate sømmer. Det syns ikke så godt i alle foldene. Deretter sydde jeg sidesømmene - ikke helt opp - her er jarekanten. Det er ikke noe spesiell foran og bak på tunikaen. Jeg faldet øverst og nederst så smått jeg klarte. Tunikaen er fotsid når beltet er knytt.
Til slutt lagde jeg "tutter" på skuldrene. Jeg snurplet sammen litt stoff fra for og bakstykket, og festet med sytråd. Slik får tunikaen åpne ermer. Det var en viss diskusjon om hvordan dette egentlig foregikk i boken.

En ærbar romersk kvinne gikk alltid med sjal utenfor huset. Jeg hadde et ca 4 meter langt bomullstoff, håndfaldet i endene. Det starter over venstre skulder, går bakover og ned på høyre side og foran og opp igjen på venstre skulder, og kan ikke brukes til noe som helst annet enn å holdes fast. Derfor hadde de slaver til å bære ting.

Smykker og tilbehør hadde jeg delvis fra før, og jeg kjøpe halsmykker på H&M. Under bysten knytet jeg en gardinsnor fra Kid. Jeg klippet av dusken og festet med tråd så det ikke skulle frynse seg.

  • Kjolen sydde jeg til URL og LEGIO·XVs romerske piknik juli 2003

 


Til kostymegalleriet

Av Anne Innes. Sist endret 12. august 2003.