Lilla haremsbukse (2003)

 

Forfra Bakfra med gullsjal Haremsbuksen titter frem

 

Innledning Materiale og utstyr Fremgangsmåte

 

Innledning

I tribal er haremsbuksen en essensiell del av antrekket, som rett og slett ikke er komplett uten.

Det er lett å sy haremsbukse: To biter, tre sømmer og tre strikker. Jeg hadde allerede sydd en rekke enkle bukser (bracca), så dette var helt uproblematisk. Jeg fant et fint sari-stoff i lilla med gullmønster og -kant.

Buksen er helt håndsydd (dog er strikkene lukket med maskinsøm), det passet best i forhold til stoffkvaliteten. Delene er sydd sammen med rettsting i fransksøm, mens foret i linningen og mansjettene er sydd med både rettsøm og attersting.

Til toppen

Materiale og utstyr

Stoff: En sari-rest fra Lakshmi, innkjøpt 20.09.2003. Lilla bomullstoff. Strikk i 3,5 cm, 2 cm og 0,5 cm bredde.
Utstyr: Målebånd, knappenåler, saks, synål, tråd

Det lønner seg å ha et glatt stoff, for da sklir skjørtet fritt over. Jeg vasket ikke stoffet før jeg sydde. Jeg har ikke peil på hva stoffet er laget av og hvordan det vaskes, så jeg satser på å ikke skitne det til. En flekk kan alltids fjernes lokalt.

Til toppen

Fremgangsmåte

Først klippet jeg stoffet mitt i to. Da fikk jeg to biter med bredde ca 90 og høyde ca 100, og jeg ordnet det slik at jeg fikk en pen bord øverst. Firkantene festet jeg godt sammen rette mot rette før påtegning.
Siden jeg liker å ha en viss passform, hentet jeg frem det gamle buksemønsteret mitt for å tilpasse buksen. Jeg gjorde to forandringer:
  1. Buksen er mye videre, både i ben og om hoftene
  2. Buksen er rettere i livet, den går ikke opp bak. For å få til dette slik at også rompen fikk plass måtte jeg lage en skråere vinkel på buen bak, for jeg måtte jo sørge for at beninnerlengden var like lang foran og bak på hvert ben.

Etter påtegningen var det bare å klippe. Så hadde jeg to speilvendte deler.

Jeg sydde først med retten ut hvert ben for seg, deretter skritt-sømmen. Jeg brukte bare rettsøm, med ganske små sting. Det gikk fort. Så vrengte jeg buksen og sydde alle sømmene igjen, slik at jeg lukket inne alle løse, dumme kanter. Det er alltid litt tuklete der de fire sømmene møtes i midten. (Fransksøm)

Neste skritt var linningen. Siden jeg hadde en fin bord (i motsetning til en klippet topp som frynser seg) var det ikke nødvendig å brette noe inn, så jeg brukte et lilla bomullstoff jeg tilfeldigvis hadde til å lage kanal til strikken
Jeg sydde den på omtrent som man syr et skråbånd:
Først sydde jeg en søm hvor retten av foret lå "gal vei"mot vrangen av buksen. Så brettet jeg opp foret, og bretten øverste kant av det inn mot vrangen av buksen, men slik at en liten del av foret stakk over kanten (for å hindre kontakt med huden og de litt stikkende gulltrådene), og sydde på fra retten av buksen og gjennom to lag av for med bittesmå sting.
Da fikk jeg en kanal passe til en 2 cm bred strikk.
Linningen på buksen

Siden jeg hadde den fine gullborden, lagde jeg mansjetter (det er rart å kalle det mansjetter ved anklene, da, siden ordet har noe med hender å gjøre) heller enn å bare sette i en strikk ved anklene. Mansjetten er allikevel i prinsippet ganske lik linningen:
Først måtte jeg rynke sammen det vide buksebenet for å få det inn i mansjetten. Jeg sydde en rynketråd og kvarterte med knappenåler, uten enorm omhu.
Det rynkete benet kom mellom mansjetten (rette mot rette) og foret (vrangsiden mot forets rette). Så sydde jeg med attersting en søm gjennom de tre lag.
Derettet brettet jeg opp mansjett og for, og sydde sammen som med toppen av linningen, slik at foret gikk noen millimeter nedenfor borden. Jeg måtte da passe på at foret er høyere enn mansjettstoffet.
Jeg fikk en bred kanal hvor jeg ville ha strikk. Min bredeste strikk på 3,5 cm var enda ikke bred nok, så jeg delte kanalen opp med en ekstra rettsøm og satte i en tynn strikk ved siden av (dvs nedenfor).
Tegningen er opp ned siden det er den veien man syr det. Jeg tok et tullete bilde av foten min:

Til toppen

Magedans | Magedanskostymer | Kostymegalleri


Rose/sabel Av Anne Innes Sist endret 8. oktober 2003. Rose/sabel