Prosess

Prosess

Mandag:
Glad og fornøyd brøt jeg mitt vaske først-påbud og satte i gang med å merke opp normalt og klippe av den nederste remsen (kappe 3). Så oppdaget jeg noen ekle flekker. Da var det bare å siksakke de to laaange bitene og vaske det. Milo og 30 grader finvask. Det var vanskelig å skylle av såpen, så jeg måtte skylle og sentrifugere en ekstra gang, så jeg rakk nesten ikke dansetimen.

Onsdag:
Jeg fant ut at det var lurt å stryke bitene før jeg klippet. Det var kjedelig og ikke så lett med svak varme.

Torsdag:
Jeg klippet til resten av stoffet i den midterste (kappe 2) og nederste kappen. Da flekkene ikke var helt borte, klippet jeg vekk de bitene, slik at nederste kappe består av 3 biter, mens midterste består av 1 bit. Siden denne biten kunne være hele 4,65 cm før det kom en flekk, ble nederste kappe 7,75 cm, etter 3:5 prinsippet.
De vertikale sømmene i kappene sydde jeg på maskin, men sydde flate med faldesting. Jeg lagde ikke Möbius' bånd en eneste gang :) På dette tidspunktet gadd jeg ikke presse, for Birger hadde ryddet bort strykebrettet.
Så var det å trådmerke etter et sinnrikt fargekodingssystem: Jeg kvarterte først og merket øverst og nederst med rød tråd, deretter halverte jeg dette med lilla tråd. Så tok jeg brun tråd mellom rød og lilla, og hvit tråd mellom lilla og rød igjen. Til slutt halverte jeg dette igjen med grønn tråd mellom kappe 2 og 3, men ikke øverst på kappe 2. Slik sørger jeg for at rynkene fordeler seg meget jevnt. Knappenåler holder ikke til dette bruk.
På dette tidspunktet var jeg riktignok meget distrahert av "Wolverine" i Hugh Jackmans skikkelse, så jeg merket også nederst på kappe 3 :)

Fredag:
Rynketrådenes dag. Jeg fikk kjøpt skikkelig fin Güterman-sytråd. I syboken jeg har lånt av søstereren min står det at man bør dele opp tråden når man rynker lange deler, så da delte jeg i fire øverst på kappe 3 og i to øverst på kappe 2. Det var en lur ting. Trådene sydde jeg 1 cm fra hverandre, etter markeringene på maskinen.
Så begynte moroen: Rynke, tilpasse merker, sette ørten nåler, og sy på maskinen med rettsøm, med den urynkete biten opp mens jeg prøvde å treffe mellom rynktetrådene.. Det ble veldig stygt, og jeg måtte rette opp 3-4 steder bare på den første fjerdedelen.

Lørdag:
Denne dagen satt jeg i 7 timer og sydde for hånd, mens jeg så på The 10th Kingdom og lot meg distrahere av Rutger Hauer. Jeg fant ut at det tok knapt noe lenger tid å sy for hånd enn å nåle masse, sy på maskinen og gjøre feil og rette opp. Mine attersting blir riktignok litt skjeve og rare, men det syns ikke. Håper bare sømmen holder.

Søndag:
Jeg gjorde ferdig sømmen mellom kappe 2 og 3. Jeg prøvde meg med å sette knappenålene på tvers og så sy med maskin, hadde de vært 10 cm hadde de vel klart å holde stoffet unna, men det gikk ikke så bra, så det ble håndsøm igjen. Jeg vurderte et eksperiment: Å tråkle ned for hånd og så sy over på maskin, men gad ikke.

Mandag:
Jeg klippet til øverste kappe (kappe 1) som 2/3 av kappe 2, i tre biter pga flekker, sydde de vertikale sømmene på maskin og flat for hånd. Jeg trådmerket tilsvarende toppen på kappe 2, øverst og nederst. Så var det å gjenta rynke-nåle-atterstingprosessen. På 3 timer klarte jeg å håndsy halve omkretsen, ca 1,5 meter.

Tirsdag:
Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre med linningen: 1) Brette rundt og sette i strikk, eller 2) sy på en egen linning (hjelp, mer rynking). Fordel med 1) mindre pes å sy. Fordel med 2) Kan lage linningen litt smalere enn hoftevidden så skjørtet ikke kan ramle ned.
Jeg begynte å prøve ut tråkle først-metoden, men hadde ikke så mye tid.

Onsdag:
Tråkle først-metoden fungerte veldig bra, og jeg gjorde ferdig resten av sammensyingen kappe 1 og 2 slik, og begynte å nåle falden (nåler på langs).

Torsdag:
Jeg sydde halve falden på maskin, med start bak for øvelsens skyld, dessuten var det der jeg manglet jarekant. Jeg rakk ikke nåle og sy ferdig foran. Det fungerte svært bra, litt tuklete fordi sikk-sakk-sømmen hadde trukket stoffet litt sammen, så jeg måtte flytte litt nåler underveis, men jeg sydde ikke utenfor. Jeg heller til å rynke på en løs linning.

Fredag:
Jeg faldet ferdig, målte til lengden på skjørtet og begynte å sy rynketråder. Jeg sydde triple, for sikkerhets skyld, fordi jeg ikke var helt sikker på hvordan linningen ville bli.

Lørdag:
Jeg merket og rynket, og monterte linningen på den måten at jeg sydde den med rette mot rette fra utsiden, og så brettet rundt/inn og sydde med rettsøm langs bretten. Sømmen syns da knapt fra utsiden. Linningen er lukket inni. Til slutt satte jeg i en 2 cm bred strikk. Det er mye rare rynker inni linningen.

Søndag:
Jeg hadde med skjørtet på øvelsen, og alle syntes det var fint :) Det gjenstår kun å fjerne merketråder etc.

Til beskrivelsen av det sorte satengskjørtet


Rose/sabel Av Anne Innes Sist endret 7. oktober 2003. Rose/sabel