Tribalskjørt i sort sateng (2003)

 


Mitt skjørt det har tre kapper
Tre kapper har mitt skjørt
Og har det ei tre kapper
Så er det uendelig mye lettere å sy
Forfra Bakfra - heklesjal og duske-kladd Haremsbuksen titter frem

 

Innledning Materiale og utstyr Opplegg Tek Oppsummering

Notater fra arbeidet (egen side)

 

Innledning

Jeg ville lage et generisk skjørt med tre kapper til tribal magedans (American Tribal Style). Målsetningen var å bli ferdig i god tid før 15.11.2003. Skjørtet måtte være i et glatt, sort stoff som ikke krøllet. Skjørtet burde være slik at det kan legges ut til en helsirkel. Jeg tok utgangspunkt i skjørtet til Jenny, som er det eneste jeg har studert nærmere.

I prinsippet er det ikke syteknisk vanskelig å gjøre dette. Alle bitene er jo rektangulære, og å rynke er en enkel prosess. Størrelsen på arbeidet gjør selvfølgelig at det tar lang tid å skjære til og nåle, men på den annen side kreves ikke enorm grad av nøyaktighet. Mest kompliserende er egentlig stoffets kvalitet - og dårlige valg underveis pga. liten erfarenhet.

Til toppen

Materiale og utstyr

Stoff: Sort, tynn sateng fra Lakshmi, innkjøpt 20.09.2003, 60kr/m, 110 cm bredde, 550 cm lengde. 2cm bred strikk.
Utstyr: Målebånd, gul fargeblyant, knappenåler, sytråd i flere farger, 10-er synåler, saks, 70/10 maskinnål, DVD-spiller.

Opplegg

Skjørtet følger et 2-3-5-prinsipp: Midterste kappe er 3/2 så bred som øverste, og nederste kappe er 5/3 så bred som midterste igjen. Slik er Jennys skjørt lagd, fant jeg ut da hun var så snill å la meg få måle det opp. Jeg tegnet opp forskjellige måter å klippe på alt etter strekkretning og stoffbredde, og beregnet således hvor mye jeg måtte kjøpe. Hos Jenny var en bredde-enhet 132 cm, og jeg beregnet minst for dette.

Stoffet mitt hadde en bredde på ca 110 cm

Ingen stretch - jeg kunne ha høyden på tvers
Andre stoffkvaliteter og bredder krever andre opplegg
Linningen ble hos meg klippet av toppen av kappe 1.

Hvis man derimot skal ta hensyn til jarekanten, er et lurere opplegg slik:

Det som er viktig er at forholdsforskjellen mellom nederste og midterste kappe er større enn forskjellen mellom midterste og øverste kappe, da får skjørtet fin schwung. Selv syns jeg også det er finest at nederste kappe er minst like høy som midterste, for ellers syns jeg det ser ut som skjørtet detter ned.
Stoffet jeg kjøpte hadde ikke stretch, og bredden tilsa at jeg kunne klippe på tvers (høyden på plagget på tvers av stoffet). Dermed fikk jeg brede biter og sparte endel vertikale sømmer.

Siden stoffet mitt viste seg å ha noen flekker, ble ikke virkeligheten fullt så enkel:

1. kappe består av 3 deler på ca 160, ca 70 og ca 30 cm. 2 kappe består av bare en del på 465 cm, og 3 kappe består av en del på 550 cm, en del på ca 230 cm og en liten del på 66 cm. Panelene i 2. og 3. kappe er klippet 35 cm høye, inkludert sømmon, mens panelene i 1. kappe ble klippet til sist og hadde rest-bredden på ca 40 cm, men jeg klippet av toppen da jeg satte på linningen.

Slik ble det med sømmene - jeg ville
ha dem mest mulig bak og til venstre:

Det ferdige skjørtet har følgende mål: Lengde 90 cm, høyde på linning: 3 cm, bredde på linning: 117 cm, høyde på kappe 1: 25 cm, bredde på kappe 1: ca 265 cm, høyde på kappe 2: 31 cm, bredde bå kappe 2: 465 cm, høyde på kappe 3: 31 cm, bredde på kappe 3: ca 850 cm. Målene er uten sømmon.

Her ser man en vertikal søm, rynketråder og tråklemerking. Det ferdige skjørtet ligger på stuegulvet. Målestokken er en 28"-TV.

Til toppen

Tek

Etter mye arbeid og frem og tilbake, som beskrevet i nitid detalj under, kom jeg i teorien frem til en grei arbeidsmåte som fungerte bra på mitt tynne, glatte stoff:

Kappe 2 (ligger oppå) tråkles til kappe 1 langs rynketrådene Kappe 1 rynkes og tråkles til linningen. Mye sømmon.

Til toppen

Oppsummering

Jeg er fornøyd med skjørtet mitt fra utsiden. Det har nydelig stoff og fin bevegelse. Fra innsiden ser det helt forferdelig ut, masse stygg sikksakk og stygg håndsøm (som jeg håper holder). Prismessig kom jeg helt greit ut, 330 kroner og det meste av materialet utnyttet. Jeg kjøpte litt mer stoff enn jeg egentlig trengte, bare sånn i tilfelle, og skjørtet er derfor større enn "minstemål" (2*Pi*r) i omkrets. Arbeidsmessig kom jeg skikkelig dårlig ut, det har tatt veldig mye lenger tid enn jeg trodde, for konstruksjonen er jo meget enkel, men materialet var ikke lett å arbeide med (det var første gang jeg sydde i sateng), og jeg gjorde en del dårlige valg før jeg fikk erfaring. Et stivere materiale og mindre stoffmenger hadde nok gjort det greiere.

Hvis man vil lage eget skjørt, kanskje fordi man bare må lage ting selv eller ikke vil handle på internett, må man beregne seg god tid, og prøve å finne en praktisk måte å gjøre det på.

Til toppen

Magedans | Magedanskostymer | Kostymegalleri


Rose/sabel Av Anne Innes Sist endret 16. oktober 2003. Rose/sabel