Mønster

Materiale

URLs 1905-sider
url.uio.no

Innledning

1901-korsettet fra Hunnisett, Period Costume for Stage and Screen: Patterns for Women's Dress 1800-1909 har en fasong som også går bra til 1905, nemlig den rette, lange planchetten, og de markerte hoftene som trekkes bakover, slik at man får den foreskrevne fremoverlente "jeg har dårlig tid"-holdningen.

Mønsteret er spennende. Det består av minst 14 deler (8 paneler pluss kiler) som sys sammen på komplekse måter, og mange av spilekanalene følger ikke en vertikal søm. Hoftestykkene settes i separat.

Jeg stusser litt over spileplasseringen foran, utfra bøkene mine og bilder på nett ser det ut til at det var vanlig å ikke følge sømmene her, men at spilene gikk mer rett ned. Jeg finner ikke helt ut av dette - det funker fint allikevel :)

Syprosess

Dette korsettet er i prinsippet ikke vanskeligere å sy enn enklere korsetter. Teknikkene er akkurat de samme, men her er det flere biter som skal passe sammen og færre steder og muligheter for justering etterpå.

Forstørring av mønster

Mønsteret ble forstørret på kopimaskin av Anette, og utfra hennes beregninger.

Prøvemodell | Korsett

Prøvemodell

Tilskjæring og sammensying

Jeg fulgte mønsteret slavisk uten endringer, og tegnet opp med rissehjul osv. Jeg la til 3 cm ekstra nederst. Sybeskrivelsen i boken er bra og det var egentlig bare å følge den, men det var allikevel litt vanskelig å få alle spilebåndene på plass, spesielt helt foran. Jeg delte opp CD i to biter. For tilprøvingen hadde jeg satt i de spilene jeg skulle bruke, men bare kantet i en ende.

Ja, det ble litt uskarpt...

Analyse

Det er veldig lett å ta på seg dette korsettet. Det er ikke tvil om hvor høyt på kroppen det skal sitte, det plasserer seg umiddelbart der det skal i forhold til hoftebena.

Overraskende nok var dette veldig nært slik jeg trenger det. Hunnisetts mønstre har jeg tidligere erfart blir for små, men dette var i utgangspunktet ganske stort. Jeg ville bestemt ikke gjøre noe med ryggen, for jeg ville ikke begi meg inn på å tilpasse hofter. Endringene ble: Tilpasse livvidden mellom D og E, slik mønsteret forordner. Beholde den ekstra lengden på 3 cm nederst, kutte ned ca 2 cm øverst.

Til toppen

Korsett

Tilskjæring

Jeg valgte å bruke dette blå damaskstoffet fordi jeg ikke fant noe mer egnet innen en frist jeg satte meg selv. Stoffet, en bit på ca 80cm x 150 cm, har jeg hatt liggende i mange år. Det fins korsetter i damask fra perioden (eksempel fra Lara Corsets). Å sy korsetter i ett lag var til min nye lærdom helt vanlig. Man ser mange eksempler på det, f.eks. hos Lara Corsets. Dette forebygger jo endel komplikasjoner ved sammensyingen.

Først endret jeg papirmønsteret slik at jeg tegnet på de 3 cm jeg ville forlenge det nederst, og klippet av 1,5 cm øverst (med sannsynlighet for at jeg måtte klippe bort mer siden), samt tapet sammen C og D igjen. Andre endringer trengtes ikke nå. Jeg tegnet/risset så alle delene på brettet stoff. Damasken er av en slik art at man ikke trenger ta noe særlig hensyn til mønstertilpasning. Jeg trengte i tillegg belegg til snøringen bak samt til hektesiden av planchetten, og jeg ville fore del E, fordi dette er en stor bit med lite spiling, på et strategisk sted på kroppen.

Sammensying

Jeg sydde delene sammen etter oppskriften, slik at jeg sydde A-D for seg og E-F for seg, og satte på alle spilekanaler av sort skråbånd osv. For å forsterke sømmen mellom A og C lot jeg skråbåndene overlappe på en finurlig måte jeg ikke kan beskrive her :) Det vanskeligste var å dekke til sømmonnet ved hoftestykkene. Dette måtte jeg gjøre for hånd, ellers er alt maskinsydd. Bak busken ligger en ekstra spile for større stivhet. 5 mm spiral boning er brukt på de doble spilekanalene på E og F, med en 7 mm spile ved siden av. Midt bak rette spiler, og rette spiler på skrå på F.

Den hvite streken er "sidesømmen",
justeringssømmen mellom D og E
Her har jeg brettet inn langs sømmen mellom hoftestykkene

Sømmen mellom D og E er tilpasningssømmen og denne forble uspilet til det siste.

Jeg brukte 4 typer (skrå)bånd i sort sateng til spilene, alt etter hvor god plass jeg trengte og om det skulle være sidelengsfleksibelt. Jeg bestemte meg for å bruke sort fordi det var det jeg hadde fra før :) Det blå satengbåndet dekker sømmen mellom E og F

Jeg har ikke satt i noe bånd om midjen ("waist tape"). Det burde jeg selvfølgelig gjort, spesielt fordi korsettet er i ett lag, men siden korsettet skulle tilpasses mellom D og E ville det bli litt vanskelig.

Her har jeg skvosjet ned toppen/bunnen, så blir det litt lettere å se:

Siste tilprøving før DE ble lukket på ordentlig viste at det kun var en liten endring som skulle til, og resultatet ble slik etter sammensying, men før kanting:

Korsettets åpning i ryggen er ca 10 cm, jeg kunne gjerne hatt det litt smalere, men det går bra slik det er også. Kanskje det strekker seg :) Den lyseblå snoren skal byttes ut i en med mer egen farge, og korsettet skal kuttes noe ned øverst og sys litt inn mellom A og B.

Ferdigstillelse

   

Kanten nederst og øverst ble kantet for hånd med et blått satengbånd i samme farge som "det blanke" på stoffet. Jeg fant ikke noe skråbånd i riktig farge, men brettet satengbåndet mitt på langs og strøk ned. Den grå-lilla blonden er en tilnærming til pynten fra dengang da, jeg fant ikke noen blå blonde, og den er litt vel beskjeden og lite "blondete". Den er nestet på for hånd kant-i-kant med toppen. Snøresnoren er to 3 meter snorer i pakke fra Kid, det går akkurat men de bør være lengre for å beskytte busken mot vridninger når jeg tar det av og på.

Analyse

Passformen på dette korsettet er veldig bra. Lengen over hoftene er fin, men det er litt høyt øverst foran. Skal jeg gjøre noe med det, må jeg også kutte busken eller sette i en kortere. Historisk sett er mønsteret riktig, og damask-korsetter i ett lag eksisterer. Jeg har riktignok ikke sett blå.

Endelig resultat

Etter som kjolelivet fikk sin form, ble det helt klart at korsettet måtte kuttes ned foran. Jeg kuttet det ned med ca 1,5 cm. Jeg måtte også sprette litt opp og kutte planchetten. Jeg kunne ikke dyppe den i maling når den var inni stoffet, men jeg hadde heldigvis "hatter" i riktig bredde.

Jeg var også så heldig at jeg fikk kjøpt en satengsnor i nøyaktig samme farge som kantebåndet. De hadde akkurat 8 meter igjen, noe som viste seg å passe perfekt.


Litteratur

Til toppen


Av Anne Innes Sist endret 20. januar 2006