Mønster

Materiale

URLs 1905-sider
url.uio.no

Underkjole | Underskjørt 1 | Underskjørt 2

Underkjole

Underkjolen er superenkel, to trapeser sydd sammen med fransksøm. Jarekant nederst, kantet øverst, to smale stropper av eget materiale. Mønsteret, i den grad man kan si det, tegnet jeg selv etter historisk undertøy etter min oldemor. Jeg klippet til på rask, men stoffsløsende vis :), og sydde det hele raskt sammen på maskin. Min fransksøm blir ofte litt tvilsom, så dette var en god øvelse.

Underkjolen er sydd i helt tynn bomull, 2. sortering fra Stoff & Stil

Bildet til venstre viser første versjon av underkjolen, bildet til høyre endelig versjon. Stoppene var først ganske brede. Jeg lagde senere tynnere stropper, som nå ble plassert på det optimale punktet i forhold til kjolens stropper, og jeg sydde på en smal blondekant øverst, av en blonde jeg hadde liggende.

Blonden ligger mellom stoffet og et hvitt skråbånd, slik at det oppstår en kanal, hvor jeg tredde et hvitt satengbånd. Det er praktisk å kunne snurple underkjolen litt sammen øverst.

Til toppen

Underskjørt 1

Jeg laget et enkelt underskjørt i blått lakenstoff. Det består av 3 paneler med kappe nederst. Panelet foran er ganske rett, men har 4 innsnitt ved hoften. Sidepanelene skrår ut i 45° vinkel bakover, og har hvert sitt innsnitt ved hoften. Lukning midt bak. Det er helt maskinsydd. Jeg sydde de vertikale sømmene flate.

Fasongen kommer best frem når skjørtet ligger flatt på gulvet. Kappen er snaut 30 cm høy, og nesten 6 meter i omkrets. Jeg lagde ikke Møbius' bånd :) Underskjørtet er ca 20 cm lenger bak enn foran. Det kunne godt vært enda lenger, men det hadde jeg ikke stoff til/tenkte jeg ikke på. Jeg lot meg inspirere av http://www.woodlandfarmsantiques.com/lingerie/slips7-05/vertical/trainedpetty/index.html.

Jeg satte senere på en dust ruffle, en kappe som ligger under den ytre kappen og fanger opp støv. Jeg vurderte å sette på en slepdannende volang, men droppet det.

Til toppen

Underskjørt 2

Jeg forkastet det blå underskjørtet da det ikke hadde et snev av "Frou-Frou". Jeg var også skeptisk til lurheten av å også ha slep på underskjørtet, det ville bli mye å holde styr på. Det ble salg på Kid, og jeg kjøpte gardinen "Petrine" (4 pakker!), og sydde et underskjørt etter Folkwear-mønsteret som Anette hadde vært så snill å låne meg. Av en eller annen besynderlig grunn tok dette meg over 10 timer.

Jeg fulgte mønsteret og syveiledningen slavisk, men gjorde allikevel enkelte endinger, utfra de begrensinger stoffet ga. Underskjørtet har først og fremst ingen dust ruffle. Kappen nederst er videre enn på mønsteret, og er sydd i bare to deler. Det er mer vidde bak enn foran. Underskjørtet knytes med bendelbånd. Jeg måtte lage stadig nye opplegg på kappen for å få det kort nok, og burde nok ha laget minst ett opplegg til.

Det hadde blitt et finere bilde om jeg hadde hatt skoene på :)

Til toppen


Av Anne Innes Sist endret 2. februar 2006