[Min startside] sjakken eller livet sjakkgeniene magnus carlsen

Atle Grønns sjakkside


Norsk Sjakkblad
Siste nummer

2005-årgangen av NSb
2004-årgangen av NSb
Errata

Min andre bok, Sjakkgeniene, skrevet sammen med Hans Olav Lahlum, kom ut på Cappelen Damm i august/september 2018 (2. opplag september 2018).

>

Her er anmeldelser av "Sjakkgeniene. Historien om verdensmesterne":
Bokbloggen (terningkast 6), Sjakkfantomet (terningkast 5) (Fra konklusjonen til Norges mest analytiske sjakkblogger Sven Wisløff Nilssen: "Dette er kanskje den beste norske sjakkboken jeg har lest i konkurranse med André Bjerkes "Spillet i mitt liv" og Atle Grønns "Sjakken eller livet". Skulle jeg endt opp askefast på en flyplass i Vladivostok, ville jeg faktisk valgt "Sjakkgeniene".");
Dagbladet (Fredrik Wandrup: "[...] en blanding av essensiell folkeopplysning og nerdete kuriositeter, framført med stor lyst. For den som ikke kan vente med å hengi seg til sjakkens grenseløse univers [med VM-kamp på norsk TV], er boka et varmt anbefalt vorspiel, fylt med sterke historier om spillets fargerike skikkelser.");
VG (Simen Agdesteins sjakkspalte: "Forventningene er skyhøye når Norges kanskje to største sjakkfortellere går sammen om å skrive bok om de 16 verdensmesterne. Begge har for lengst etablert seg som TV-profiler, og de er minst like dyktige skriftlig som muntlig. [...] Grønn er professor i russisk og har kilder i hvert fall ikke jeg har tilgang til, og Lahlum er historiker med evner av en annen verden. Og sluttresultatet er deretter. Jeg koste meg gjennom hele boken og alle de utrolige historiene, og jeg tror også de uten noen spesiell sjakk-kompetanse vil gjøre det samme.");
Dag og Tid/Stavanger Aftenblad (Frå meldinga til Bård Vegar Solhjell: “Ei reise gjennom «kongerekka» i sjakkhistoria er skriven av dei to mest kompetente historieforteljarane i norsk sjakk. Boka er så herleg tjukk som vi sjakkelskarar vil ha henne. Grønn og Lahlum tek med dette over som det norske standardverket om sjakkens gigantar.")

Min første bok, Sjakken eller livet, kom ut på Cappelen Damm i oktober 2016 (3. opplag i januar 2017) og i en utvidet pocket-versjon i august 2017.

Her er anmeldelsene av "Sjakken eller livet": VG (terningkast 5), NRK, Dagbladet (kommentar ved Fredrik Wandrup), Minerva, Sjakkfantomet (terningkast 6), Matt og Patt, Aage Sivertsen (terningkast 5), Bokbloggen (terningkast 5), Hans Olav Lahlum (Årets konkurrentanbefalinger; terningkast 5), Inte bara schack (Lars Grahn), Utdanningsnytt, Røyken og Hurum Avis, 1. juni 2017 (Asle Lien). Her er en Podkast fra Postkontoret, Tøyen, en samtale om sjakk (og litt Russland) med Kristopher Schau i hans prosjekt #rekommandert, Oslo/Drammen juni 2017.

Her er min bakgrunnsartikkel om VM på Henie Onstad Kunstsenter 2018 Are we ready for Fischer? (engelsk online-versjon)
eller Er vi klare for Fischer? (pdf med norsk versjon).

Jeg er altså sjakkspiller, såkalt internasjonal mester. Jeg debuterte i eliteklassen i NM i 1988, to år før Magnus ble født. Mitt beste resultat er en 3. plass fra NM i 2013. Jeg vant NM i hurtigsjakk i 1992 foran Simen, som var ganske god den gangen, og samme år spilte jeg på det norske OL-laget i Manilla.

Interessen for mine partier er ikke alltid så stor, men her hadde jeg endelig en interessert tilskuer. Av og til møter jeg sterke spillere, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Begge barna mine er også ganske ivrige sjakkspillere. (Foto av henholdsvis T. J. Svensen, O. Dolzjikova og H.-I. Kongevold)

Siden 2011 har jeg hatt en ukentlig sjakkspalte i den nynorske ukeavisa Dag og Tid - kanskje verdens eneste sjakkspalte uten sjakktrekk og sjakkdiagrammer. I den samme avisa skriver jeg også serien "Magnus Carlsens sjakk" som dekker turneringer og VM-kamper med Magnus i hovedrollen. Det er for øvrig også mange andre gode grunner til å abonnere på denne utmerkede avisa.

Fra 1. november 2016 har jeg også skrevet noe småtteri i Aftenposten; i hyppighet og omfang sammenlignbart med en daglig og litt for lang Facebook-oppdatering. Aftenposten har hatt sjakkspalte siden 1887, og i over hundre år var spalten å regne som hofforganet til Oslo Schakselskap, der jeg har vært leder siden 2016.

I 2017 hadde jeg en serie (10 artikler) "To tårn" om sjakkhistoriens største tenkere i Bokvennen Litterær Avis (BLA), en ambisiøs månedlig avis for essaystikk og litteraturkritikk. Fra min side var dette et forsøk på å forene min sjakkinteresse med mitt daglige virke på et humanistisk fakultet.

Her er min online artikkel fra Store Norske Leksikon (2013) Magnus Carlsen.

Tidligere har jeg vært redaktør av to årganger (2004-05) av Norsk Sjakkblad, medlemsbladet for Norges Sjakkforbund. Mine to årganger som redaktør finner du øverst til venstre på denne siden.

I årene 2006-2008 redigerte jeg hjemmesiden til min sjakklubb Oslo Schakselskap.

Jeg har også redigert Stormesterheftene utgitt av Ungdommens Sjakkforbund.Oppdatert 29. september 2018.