[Min startside] sjakken eller livet magnus carlsen

Atle Grønns sjakkside


Norsk Sjakkblad
Siste nummer

2005-årgangen av NSb
2004-årgangen av NSb
Errata

Boka mi som kom ut på Cappelen Damm i oktober 2016 (3. opplag i januar 2017) og i en utvidet pocket-versjon i august 2017. Anmeldelser: VG (terningkast 5), NRK, Dagbladet (kommentar ved Fredrik Wandrup), Minerva, Sjakkfantomet (terningkast 6), Matt og Patt, Aage Sivertsen (terningkast 5), Bokbloggen (terningkast 5), Hans Olav Lahlum (Årets konkurrentanbefalinger; terningkast 5), Inte bara schack (Lars Grahn), Utdanningsnytt, Røyken og Hurum Avis, 1. juni 2017 (Asle Lien). Her er en Podkast fra Postkontoret, Tøyen, en samtale om sjakk (og litt Russland) med Kristopher Schau i hans prosjekt #rekommandert, Oslo/Drammen juni 2017.

Jeg er altså sjakkspiller, såkalt internasjonal mester. Jeg debuterte i eliteklassen i NM i 1988, to år før Magnus ble født. Mitt beste resultat er en 3. plass fra NM i 2013. Jeg vant NM i hurtigsjakk i 1992 foran Simen, som var ganske god den gangen, og samme år spilte jeg på det norske OL-laget i Manilla.

Interessen for mine partier er ikke alltid så stor, men her hadde jeg endelig en interessert tilskuer. Av og til møter jeg sterke spillere, både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Begge barna mine er også ganske ivrige sjakkspillere. (Foto av henholdsvis T. J. Svensen, O. Dolzjikova og H.-I. Kongevold)

Siden 2011 har jeg hatt en ukentlig sjakkspalte i den nynorske ukeavisa Dag og Tid - kanskje verdens eneste sjakkspalte uten sjakktrekk og sjakkdiagrammer. I den samme avisa skriver jeg også serien "Magnus Carlsens sjakk" som dekker turneringer og VM-kamper med Magnus i hovedrollen. Det er for øvrig også mange andre gode grunner til å abonnere på denne utmerkede avisa.

Fra 1. november 2016 har jeg også skrevet noe småtteri i Aftenposten; i hyppighet og omfang sammenlignbart med en daglig og litt for lang Facebook-oppdatering. Aftenposten har hatt sjakkspalte siden 1887, og i over hundre år var spalten å regne som hofforganet til Oslo Schakselskap, der jeg har vært leder siden 2016.

I 2017 har jeg en serie "To tårn" om sjakkhistoriens største tenkere i Bokvennen Litterær Avis (BLA), en ambisiøs månedlig avis for essaystikk og litteraturkritikk. Fra min side er dette et forsøk på å forene min sjakkinteresse med mitt daglige virke på et humanistisk fakultet.

Her er min online artikkel fra Store Norske Leksikon (2013) Magnus Carlsen.

Tidligere har jeg vært redaktør av to årganger (2004-05) av Norsk Sjakkblad, medlemsbladet for Norges Sjakkforbund. Mine to årganger som redaktør finner du øverst til venstre på denne siden.

I årene 2006-2008 redigerte jeg hjemmesiden til min sjakklubb Oslo Schakselskap.

Jeg har også redigert Stormesterheftene utgitt av Ungdommens Sjakkforbund.Oppdatert 8. august 2017.