01. januar 2011

Jeg har sluttet på UiO - se lenker under / I'm no longer at UiO - see links below

05. oktober 2010

Blog: En professors ti hatter (et lite varsko til universitetene)

På vei til jobb i dag fikk jeg en brosjyre i hånden fra Psykisk Helse. Den lille, tankevekkende folderen minner om viktige stikkord som "Bry deg", "Gi tillit", "Ta ansvar", "Ikke aksepter mobbing og utfrysing" og ikke minst kjernepunktet: "Psykisk helse angår oss alle. Snakk om det."

Dette vekket til live en tanke jeg har hatt en stund, og som jeg nå vil Bry Meg og snakke litt om. Nemlig denne: Hva skjer med de som blir ansatt i en fast stilling på et norsk universitet i dag?

Les mer på forskning.no.

26. august 2010

Blog: Fagformidling for finansiering, forståelse og feelgood

Bjørn, hvorfor gidder du å bruke tid på fagformidling? Det må jo ta mye krefter bort fra det faglige?

Nei, det gjør ikke det. Faktisk tror jeg at uten formidling så hadde jeg ikke fått gjort så mye faglig heller.

Men hvorfor tror jeg dette?

Les mer på forskning.no.

26. august 2010

Blog: Forskningens vakreste øyeblikk

Populærkulturen har ofte lett romantiske ideer om hvordan forskning foregår. Den utføres av støvete, stereotype mennesker i hvite frakker, sittende nedgravd bak store bunker papirer eller låst inne på boblende laboratorier i dype kjellere. Når store oppdagelser gjøres, skjer det i fantastiske, Hollywoodske eureka-øyeblikk der alt faller på plass med en enkelt brilliant hjernebølge og verdens samlede kunnskap med ett har økt mange hakk.

Forskere selv prøver hardt å bli kvitt disse viktorianske mentale bildene, til fordel for et mer realistisk syn på prosessen. Moderne mennesker i vanlige klær legger ned utallige timers hardt arbeid, alene og i samarbeid, og når resultatene endelig kommer er det gjerne i form av drypp og ikke flodbølger.

Men vet du hva? En sjelden gang er forskning akkurat så vakkert og romantisk som eventyrene vil ha det til.

Les mer på forskning.no.

19. august 2010

Dagbladet.no: Her er den seriøse spøkelses-forskningen

Nøytrinoene kan fly rett gjennom deg. Den science fiction-aktige forskningen på fysikkens spøkelser er høyaktuell, skriver forsker Bjørn H. Samset.

TROR DU PÅ SPØKELSER? Hold opp hånden din. Ifølge moderne fysikk flyr det milliarder av bittesmå spøkelser gjennom den hvert eneste sekund. «Spøkelsesfysikk», bedre kjent som nøytrinofysikk, er kanskje den mest høyteknologiske og science fiction-aktige forskningen som foregår i dag.

Les mer på dagbladet.no.

10. august 2010

Blog: Eposter og avslørende selvransakelse

Se på min epost, og du kan si meg hvem jeg er.

Du trenger ikke en gang å lese den, det holder å se på hvor mange eposter jeg har sendt og mottatt per dag over tid. Å analysere min egen inn- og utboks viser seg å være ganske avslørende - både for meg selv og for det fagfeltet jeg jobber i.

Les mer på forskning.no.

02. august 2010

Talk at PASCOS 2010: The latest results of the ATLAS experiment

The ATLAS experiment at the LHC has recorded proton-proton collisions at three energies. This talk reviews the early performance and physics results from ATLAS. Topics include tracking and reconstruction of resonances, electron, jet and tau reconstruction, early b-tagging, and observation of J/Psi, W and Z particles. ATLAS studies of charged particle production at 0.9 TeV and 7 TeV are shown, together with an investigation of the underlying event and an associated tuning of PYTHIA parameters. (General ATLAS talk at PASCOS 2010. 20 minutes, including questions.)

22. juli 2010

Blog: Nytt fra fronten av partikkelfysikk og kosmologi

Er "radiative penguins" en konsekvens av "minimal walking conformal technicolor"? Er "Anti-DeSitter/conformal field theory correspondence" en vei til "fluid gravity from string theory"? Hvorfor virker ikke trådløsnettverket for meg når det virker for deg? Slike setninger, og ganske mange litt mindre kryptiske, har vibrert forbi ørene mine de siste dagene.

Les mer på forskning.no.

11. juni 2010

Blog: Er Steinerskolens virkelighet "elektrifisert og atomifisert"?

En utlegning om modellbegrepet i moderne fysikk, med utgangspunkt i en lengre debatt på fritanke.no. Utdrag:

Det handler altså om å holde to tanker i hodet på en gang. Våre forklaringer er i bunn og grunn modeller, men selv kompliserte modeller kan bli så godt begrunnet, understøttet og bevist at det ikke er grunn til å ilegge dem rimelig tvil lenger. Da går de fra å være "bare teorier", slik mange liker å hevde, til å bli en del av den kunnskap vi moderne mennesker trenger for å treffe avgjørelser om både egne liv og samfunnets utvikling.

Les mer på forskning.no.

08. mars 2010

Blog: Hva skal kvarken hete?

Dersom LHC skulle oppdage et nytt par med kvarker, hva skulle de da hete? Ø og Å? Eller inn og ut (in/out)? Mann og dame (male/female)? Eple og appelsin (apple/orange)? Yoda og Kenobi (y/k), evt. Palpatine og Vader (p/v)? Kjør debatt på forskning.no.

22. februar 2010

Blog: Når kan vi forvente resultater fra LHC?

"LHC er endelig i gang!" har diverse forskningsmedier meldt de siste månedene - og det stemmer. (...) Men når kommer resultatene? Når får vi valuta for alle pengene og all tiden som er investert i dette prosjektet? Les mer på forskning.no.

19. Januar 2010

Kronikk: LHC, teknologiske triumfer og nervepirrende hint om kommende revolusjoner

19. Januar 2010

2009 ble året da LHC våknet, Higgs-partikkelen unnslapp igjen, mørk materie skapte overskrifter og spennende satellitter ble skutt opp. Partikkelfysikk står på terskelen til en ny gullalder. Les mer på forskning.no.

18. Januar 2010

Blog: Mitt år er en sirkel mot klokka, hvordan er ditt?

18. Januar 2010

Et nytt år har begynt. Jul er forbi, påske ligger et stykke frem i tid, sommeren er et halvt år unna og om tolv måneder er vi tilbake der vi er i dag. Lukk øynene og tenk litt på denne 365-dagers runddansen gjennom fire årstider, merkedager, helligdager og ferier. Hvilket bilde dukker opp i hodet ditt? Har du et mentalt bilde av året? Les mer på forskning.no.

13. January 2010

Verdt å vite, NRK P2: Det meste om LHC, Higgs og mer på 30 minutter

13. January 2010

Tema-sending om LHC fra Verdt å vite på P2. De skriver: Den er kanskje det nærmeste man kommer Gud i fysikken: Higgs partikkel – eller gudepartikkelen som den også kalles, forklarer hvorfor mennesker, planter, planeter og stjerner, ja alt i universet har masse! Problemet er bare at Higgs partikkel aldri er funnet, og bare eksisterer som en teori. Men nå er letingen i full gang, i det som kalles verdens største eksperiment, på grensen mellom Sveits og Frankrike. Programleder: Espen Eggen.

22. November 2009

Foredrag: Partikler og kosmologi - hvorfor vår forståelse av naturen biter seg selv i halen

22. November 2009

Fordrag under Teleskopets dag, i regi av Astronomiåret og Norsk Astronomisk Selskap.

21. November 2009

Blog: LHC - en lang natts ferd mot stråle

21. November 2009

LHC er i gang igjen! Les litt mer på forskning.no.

12. November 2009

Blog: En fysisk flytur

12. November 2009

Tenk deg nå at du sitter i et flysete, og flyet står klart på rullebanen. Jetmotorene fyres opp, og flyet skyter fremover med voldsom akselerasjon. Du trykkes tilbake i setet. (Les hele bloggen på forskning.no)

5. November 2009

Partikkelfysikk og siste nytt fra CERN

5. November 2009

3-timers kurs for VGS-lærere i regi av Skolelaboratoriet ved NTNU. Temaer:

  • Partikkelfysikk fra 1897 til 2009
  • CERN og LHC - hva, hvordan og status
  • Hva lurer vi på i partikkelfysikk anno 2009? Hva håper vi å finne ut av ved CERN?

28. October 2009

Foredrag: Big bang, små sorte hull og helt ny fysikk.

28. October 2009

Verdens største eksperiment - LHC - er klar for start i november

17. October 2009

Foredrag: Krefter og koblinger i vitenskapen

17. October 2009

Naturen rundt oss er full av krefter, og vi må alle følge de samme naturlovene. Men hvor godt forstår vi dem? Hva er en "kraft" og en "kobling" i moderne fysikk, og hva kan det bety for oss om vi etter hvert får enda bedre innsikt i naturens grunnleggende krefter?

Foredrag på Månefisken, som del av mønstringen KRAFTogKOBLING.

01. October 2009

ATLAS analysis demo files

01. October 2009

Some analysis demo files for Oslo EPF students. Get the tarball, unpack with tar -zxvf ana_demo_091001.tar.gz, then read README.txt.

21. September 2009

Blog: Med barn på forskningstorget (Flabben var så død...)

21. September 2009

Forskningstorget 2009 i Oslo er akkurat overstått. Gratulerer til alle arrangører og deltakere - det ble et flott torg, og føltes enda mer som en folkefest med høyt trøkk enn før. Men hva lærte vi på torget i år? (Les mer på forskning.no)

ATLAS site overview

08. September 2009

Ever want to know what sites in ATLAS correspond to what clouds? Come on, you know you do. Here's the answer.

Focaults pendulum @ youtube

08. September 2009

Found an old video I made of the pendulum in the entrance hall of the Department of Physics here in Oslo. I put it on youtube - have a look.

Welcome to my homepage

07. September 2009

My previous wiki-based homepage just died, so I have to build another one.

More information will show up here in the near future.

Until then, may I recommend CERNland?

...

Revolusjon - innen 10 år?

07. September 2009

Presentation for Fysikkforeningen, UiO, Thu. 10.09.2009 at 17.00

Penger i potens (blog, forskning.no)

17. August 2009

Penger er potente greier. Hvis du leser en avis eller følger en nyhetssending er det så og si umulig å unngå utsagn som "Investor A har tilbudt XYZ millioner kroner for foretak B", "oljeprisen er nå nede i N dollar fatet, noe som gir en F% nedgang i forventede overføringer til pensjonsfondet", eller for den del "protestaksjoner settes i verk på Facebook etter en økning i NRK-lisensen på Æ kr i kvartalet". (Les resten på forskning.no...)

About Me

Bjørn H. Samset, PhD
Office: (+47) 22858787
Mobile: (+47) 92051998
Mail: b.h.samset@cicero.uio.no

Relevant links