This website will be closed down during 2014.


Thomas Hylland Eriksen's new site is now open at http://hyllanderiksen.net

You are now being redirected to the new Engaging with the world site.

 

 

 

 

 

 

 

home

hjem

 

index1

index2

pdfs

boker

boker

journalism

 

search

about

culcom

uio

 
 
 
 


 
 


Verdens mektigste Bill


Thomas Hylland Eriksen

Aftenposten
, vinteren 1994

 Hvem er verdens mektigste mann i 1994? Bill Clinton? Kanskje ifølge en konvensjonell oppfatning av hva makt er, ettersom han er øverste leder i verdens mektigste stat.

Men makten har flere ansikter, og statsapparatet styrer ikke lenger samfunnsutviklingen, men gjør tvertimot sitt ytterste for å bremse den. Derfor kan det være gode grunner til å rette søkelyset mot en annen Bill, med etternavnet Gates. Kanskje er det ingen mennesker som i større grad enn ham preger vår tids tenkning.

William Gates er grunnlegger og direktør av Microsoft, som er verdens største produsent av dataprogrammer. Askeladdhistorien om hans vei til suksess, fra sin spede begynnelse som nærsynt dataentusiast i en garasje i California, er blitt fortalt verden over. Nå er han USAs rikeste mann, og da hans tidligere kollaboratør i Apple, Steve Jobs, nylig ble spurt om sitt syn på Gates, fant Jobs det betimelig å minne om at det ikke er sikkert at meningen med livet består i å ha mest mulig penger på konto når man går i graven.

Microsoft er den mest sentrale aktøren på PC-markedet, viktigere enn IBM og Apple til sammen. Firmaets fenomenale suksess bygger på fire stolper: Regnearket Excel, tekstbehandleren Word og operativsystemene MS-DOS og Windows. I løpet av ti år er firmaet blitt markedsledende på alle disse feltene, selv om konkurransen er knallhard. Ettersom nesten nitti prosent av verdens personlige datamaskiner bruker MS-DOS og/eller Windows, selger Microsoft automatisk en programpakke med nesten alle maskiner som blir solgt. Alle bedriftskunder skal videre ha et regneark, og alle privatkunder skal ha et tekstbehandlingsprogram. Det firma som kontrollerer alle disse markedene, er udiskutabelt verdens mektigste i informasjonsindustrien. Og selv om Microsofts programmer knapt er de mest elegante og attraktive på markedet, har de en organisasjon i ryggen som sørger for at de er allestedsnærværende.Dette dreier seg på langt nær bare om kontroll over markeder. For de flere hundre millioner mennesker som bruker PC eller Macintosh, er maskinene og programvaren med på å bestemme hvordan arbeidsdagen ser ut. Etter den digitale revolusjonen blir det skrevet, regnet, tegnet, planlagt og kommunisert på nye måter. En datamaskin er noe langt mer enn en avansert skrivemaskin eller kalkulator, selv om den også har disse egenskapene. Den er med på å prege selve strukturen i vår tenkning. Undersøkelser blant studenter i USA tyder faktisk på at karakterene påvirkes av hvilken type datamaskin de bruker.

Clintons administrasjon er nå i full gang med å utarbeide sin informasjonspolitikk i et forståelig, men kanskje håpløst forsøk på å styre en anarkisk elektronisk virkelighet. De fleste europeiske politikere har ennå ikke forstått alvoret i den elektroniske revolusjonen, men selv i USA vil de formelle makthaverne neppe komme langt uten støtte fra den andre Bill og hans kolleger i programvareindustrien.

©Thomas Hylland Eriksen 1994
Nexus