<!-- <!-- function MM_reloadPage(init) { //reloads the window if Nav4 resized if (init==true) with (navigator) {if ((appName=="Netscape")&&(parseInt(appVersion)==4)) { document.MM_pgW=innerWidth; document.MM_pgH=innerHeight; onresize=MM_reloadPage; }} else if (innerWidth!=document.MM_pgW || innerHeight!=document.MM_pgH) location.reload(); } MM_reloadPage(true); // --> function MM_swapImgRestore() { //v3.0 var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc; } function MM_preloadImages() { //v3.0 var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array(); var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++) if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}} } function MM_swapImage() { //v3.0 var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3) if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];} } //-->

  Det hadde vært mye merkelig vær i verden de siste årene. Et slags forvarsel kom allerede i 1996, da USAs østkyst opplevde den kraftigste  You are currently in Network.

For Network central, click here.

For Engaging with the world central, click here.


 

snøstormen siden de meteorologiske målingene begynte i 1840-årene, og den regimevennlige pressen over hele verden slo bilder av Bill og Hillary Clinton stort opp, der de med brede glis lekte snøballkrig på vei til møte med forsvarssjefen. Samme vinter hadde vært den kaldeste i manns minne over store deler av Midtvesten, mens sommeren året før hadde vært den varmeste, med 800 døde i den verste hetebølgen nordamerikanerne hittil hadde opplevd. Samme år var det for første gang på mange, mange år snømangel og mildvær i de østerrikske alpene, det hadde vært utepilstemperaturer i Lund i slutten av oktober, det hadde vært storflommer i Frankrike, Norge og Sør-Afrika, og på den meksikanske stillehavskysten hadde det for første gang i historien snødd. I Skottland hadde en halv million mennesker vært uten rennende vann etter at kulden sprengte vannrørene. De karibiske øyene var blitt hardere rammet av sykloner og tropiske stormer enn noen gang tidligere i det 20. århundret.

Årene 1997 og 1998 hadde stått i El Niños tegn, barnet som skal komme for å dømme levende. Besynderlig vær over hele verden ble forklart med henvisning til at overflatevannet på Stillehavets venstre bredd, altså dets østkyst, var et par grader varmere enn vanlig, noe som medførte at vindene som brakte skyer og nedbør skiftet retning. Dermed ble det jordras og flom på Stillehavets høyre bredd, altså langs dets vestkyst, fra California og sydover til Chile – Atacama-ørkenen fikk tre hundre millimeter regn, og Perus president Fujimori sto på vannski for å trekke turister til en ny innsjø skapt av syndfloden – mens tørke og skogbranner herjet i deler av Indonesia og Filippinene som ikke lenger kunne beskrives som regnskog. På Galápagos-øyene, darwinismens Edens hage, ble landjorden en hage og havet en ørken – vanligvis var det motsatt – og pingviner, marine iguaner, sjøløver og måker fikk akutte problemer i sin kamp for tilværelsen. Prisene på fiskemel steg med treogtyve prosent av de samme årsakene. I Chicago trengte løvetannen seg gjennom asfalten midtvinters, og Washingtons kirsebærtrær blomstret tre måneder for tidlig. Men også de uvanlige vindretningene i det sydvestlige Indiske Hav ble forklart med henvisning til El Niño, det samme gjaldt kuldebølgen i Sør-Afrika og flomkatastrofen i Mellom-Amerika. Vinteren 1997-8 raste snøstormer i Jerusalem og Amman mens det silregnet i Stockholm og Oslo, og den påfølgende sommeren ble et område på størrelse med den skandinaviske halvøy lagt under vann i Kina, mens flom og tørke avløste hverandre i Florida, regn ødela avlingene i California og en tredjedel av Bangladesh ble lagt under vann. Alt er i og for seg innenfor normalen, sa meteorologene og viste til El Niño for å skjule at ingen, minst av alt dem selv, var i stand til å forstå hvordan et par grader varmere vann enn vanlig sør for Filippinene kunne føre til januarregn i Stockholm. Senere påberopte de seg også ukentlig El Niño og, litt senere, dens søster og motreaksjon La Niña, i sine forsøk på å gjøre rede for kuldebølgen i Florida, jordskjelvene i Alaska, den permanente vinteren som var i ferd med å etablere seg i Sibir, oversvømmelsene i Sudan og Slovakia, de atypiske somrene i Nord-Amerika og nedsmeltingen av de antarktiske isbreene.

Ingen skal forundres over at denne mest populære og minst presise av alle naturvitenskaper, meteorologien, i sin tid var den vanligste eksempelleverandøren til kaosteorien – riktignok sammen med de gåtefulle svingningene på børsen.

 
Flagget til høyre er et klikkbart kart.