<!-- <!-- function MM_reloadPage(init) { //reloads the window if Nav4 resized if (init==true) with (navigator) {if ((appName=="Netscape")&&(parseInt(appVersion)==4)) { document.MM_pgW=innerWidth; document.MM_pgH=innerHeight; onresize=MM_reloadPage; }} else if (innerWidth!=document.MM_pgW || innerHeight!=document.MM_pgH) location.reload(); } MM_reloadPage(true); // --> function MM_swapImgRestore() { //v3.0 var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc; } function MM_preloadImages() { //v3.0 var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array(); var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++) if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}} } function MM_swapImage() { //v3.0 var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3) if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];} } //-->

 

"Kompleksitet," sa Peter, ikke helt uventet, men skyndte seg å tilføye mens han tørket svette av nesen: "kan godt

 You are currently in Network.

For Network central, click here.

For Engaging with the world central, click here.


 

forbindes med enkle ting, som hvordan man serverer burgere i en fastfoodrestaurant. Ta Burger King i Valkyriegata, for eksempel, der gikk det så tregt at man gang på gang spurte seg selv – og ikke så rent sjelden betjeningen – hva som dypest sett lå i den norske betegnelsen fastfudd. Om det hadde med faste å gjøre, eller fasthet i de ansattes fagforeningskrav. Grunnen til ineffektiviteten var såre enkel. I stedet for å ta opp flere bestillinger av gangen, som så ble ekspedert fortløpende ut på kjøkkenet, betjente de én og én. Kommandolinjene gikk slik at ekspeditøren tok opp bestilling, videresendte den til kjøkkenet, som så begynte å lage burgeren. Ekspeditøren ventet til bestillingen var ekspedert, klødde seg i nesen, flørtet med de andre ungdommene som sto og hang bak kassaapparatene, bladde i dagbladet Verdens Gang, før han henvendte seg til den neste i køen. Med det resultat..."

"Eg skynar di meining. Men dette er jo banalt!"

"Banalt, ja! Men ikke dermed lettere å gjøre noe med. Verden består hovedsakelig av bivirkninger. Jeg leste en gang en fabel om en hest som var dobbelt så lang, dobbelt så bred og dobbelt så høy som en vanlig hest. Den veide naturligvis åtte ganger så mye. Den klarte ikke å stå oppreist. Innvollene sto i fare for å bli kokt, ettersom huden var dobbelt så tykk som på en vanlig hest, mens overflaten bare var fire ganger så stor. Den hadde pustevanskeligheter og var alltid sulten, ettersom spiserøret og luftrøret bare var fire ganger størrelsen på en vanlig hest. Da jeg forstod denne fabelen, innså jeg også at science fiction-fablene om maur på størrelse med elefanter var fysisk umulige. De ville ha blitt most i stykker av sin egen vekt.

For å si det på en annen måte: Det er en allegori om et japansk og et norsk lag i roing – roing, ikke sant, som konkurranseidrett. Det er ti på hvert lag. På det japanske laget er det ni roere og en styrmann som sitter bak og sier <ett-to, ett-to> eller hva det nå er slike typer sier. På det norske laget er det én roer, og dessuten en styreformann, en kontorsjef, en lagleder, en fysioterapeut, en idrettspsykolog og så videre. Japanerne vinner konkurransen overlegent. Norskingene bestemmer seg da umiddelbart for å nedsette en hurtigarbeidende komité som skal undersøke hva som gikk galt. Sånne ting interesserer meg. Bivirkninger av kompleksitet!"

 
Flagget til høyre er et klikkbart kart.