<!-- <!-- function MM_reloadPage(init) { //reloads the window if Nav4 resized if (init==true) with (navigator) {if ((appName=="Netscape")&&(parseInt(appVersion)==4)) { document.MM_pgW=innerWidth; document.MM_pgH=innerHeight; onresize=MM_reloadPage; }} else if (innerWidth!=document.MM_pgW || innerHeight!=document.MM_pgH) location.reload(); } MM_reloadPage(true); // --> function MM_swapImgRestore() { //v3.0 var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc; } function MM_preloadImages() { //v3.0 var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array(); var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++) if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}} } function MM_swapImage() { //v3.0 var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3) if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];} } //-->

 

"Bivirkninger! Det er kanskje bare det jeg driver med, når det kommer til stykket. Når en bilist kjører så fort han kan for å rekke

 You are currently in Network.

For Network central, click here.

For Engaging with the world central, click here.


 

en avtale, påvirker hans hastighet uforvarende de andre bilistene på veien, noe som må kalles en utilsiktet bivirkning, men den kan likevel være ganske konsekvensrik. Det går også an å si at bevaringen av det klanbaserte slektskapssystemet på Taiwan bidrar til at kiosker i Silicon Valley går konkurs. Ikke sant, Taiwans økonomiske suksess beror på slektssolidariteten. Taiwanske datafirmaer konkurrerer med nordamerikanske firmaer om markedsandeler. Når de vinner konkurransen, mister en del middelklassemennesker jobben i Silicon Valley, og ungene deres blir dårligere kunder i kioskene."

Peter var i gang med en forelesning, og innså nå at det mest hensynsfulle kunne være å avrunde monologen. Han slo ut med underarmene i en kontrollert, nærmest hemmet bevegelse, for å unngå søl og påfølgende skandale med mulig erstatningskrav.

"For noen år siden sluttet plutselig store deler av Internett å fungere i USA, og stansen varte i flere timer. Årsaken var en <technical bug> som fysisk kunne lokaliseres til et sted i Virginia. Som sagt: Små årsaker kan få store virkninger.

Innsikter av denne typen er ganske kurante i common sense, blant folk flest liksom, men den analytiske tenkningen som ligger til grunn for det meste av vitenskapen, prøver å se bort fra den. Deres mål er jo å forenkle verden, ikke å gjøre rede for hvor kompleks den er. Men ta noen typiske munnhell. Det er ikke fullt før det renner over. Liten tue kan velte stort lass. Husker du denne usannsynlig fete restaurantgjesten i åpningssketsjen på The Meaning of Life?"

Nigel ristet på hodet. "Altså, da han hadde slafset seg gjennom hele menyen, <with eggs on top>, servert i et digert blikkspann, var han strengt tatt bare god og mett, men da kelneren til slutt klarte å overtale ham til å spise en løvtynn after-dinner mint, eksploderte han. De andre gjestene ble nedspylt av halvfordøyde matrester. Du er med?"

Nigel slurpet bladte. "Det du sier, er altså at ett molekyl i gal retning kan ha vært nok til å sette det i gang? Et karbonmolekyl på vidvanke i Uzbekistan var årsaken til at Norge forduftet?" Han hikstet av latter, og sprutet dråper av lysegrønn te i en vifte som strakte seg fra dagens Hindustan Times, som lå sammenrullet ved bordenden, til T-skjorten fra Høgskolen i Finnmark.

"Jeg var ikke klar over det før du sa det, men det mener jeg så definitivt. Jeg kommer naturligvis aldri til å skrive det, ingen setter pris på å gå over i historien som en forsker som i sin ungdom var lovende, men som på sine eldre dager gikk direkte over til seniliteten uten å ta veien om storhet. Da er det tross alt bedre å være gammel og utbrent fra starten av."

 
Flagget til høyre er et klikkbart kart.