This website will be closed down during 2014.


Thomas Hylland Eriksen's new site is now open at http://hyllanderiksen.net

You are now being redirected to the new Engaging with the world site.

 

 

 

 

 

 

 

home

hjem

 

index1

index2

pdfs

boker

boker

journalism

 

search

about

culcom

uio

 
 
 
 


 
 

Tobakkens gleder

Thomas Hylland Eriksen

Klassekampen 1992

 

Margnote 1997: Selv om vi skulle finne på å slutte en vakker dag, bør røykerne støttes med alle midler: De er de siste opposisjonelle i det kliniske terapeutsamfunnet hvor livsnyting oppfattes som en forbrytelse mot samfunnet dersom den reduserer den enkeltes produktivitet. Det er ingen tilfeldighet at Singapore, det landet i verden som kanskje har gått lengst i retning av å kriminalisere røykere, nettopp også har innført forbud mot munnsex. Vel: Her følger den lettsindige epistelen fra 1992. Tune in, POT!*

Til yngre lesere: POT var Politiets Overvåknings-Tjeneste, siden 2002 kjent som PST.

Vi har alle merket det. Den dramatiske kulturelle endringen har skjedd i løpet av fem-seks år, og nordmenn flest, med sin rørende tillit til øvrigheten, har uten å mukke tilpasset seg. Vi røykere er i løpet av kort tid gjort til en avvikergruppe som staten har gjort det legitimt å mobbe.

Det er ingen tilfeldighet at flere av historiens mest despotiske statsledere har vært fanatiske anti-røykere. Gleden ved å systematisk kunne nekte andre mennesker sanselig nytelse er et klassisk symptom på langt fremskreden misantropi.Det er vel heller ingen tilfeldighet at Norge er et land hvor staten har bestemt at en slik autoritært moralistisk, patologisk egenskap skal betraktes som et moralsk høyverdig karaktertrekk. Bare en kultur hvor estetiske distinksjoner betraktes som dekadent snobberi, og hvor nytelse anses som suspekt og umoralsk, kan finne seg i en statlig politikk som fratar befolkningen retten til ubekymret å nyte tobakk. Det er alt flere år siden det ble bestemt ved statlig dekret at liberalere og livsnytere skulle kriminaliseres, forfølges, kues, hånes, ydmykes, foraktes og støtes ut av det moralske fellesskap. Er man modig nok til å stå på sin (inntil videre) lovfestede rett til å røyke i dagens fanatiske moralske klima, så skal man iallfall få lide for det! Fremdeles er det mulig for enkelte av oss å ta oss en røyk på vårt eget kontor, men det er fler og fler som blir fordrevet ut på gaten. Hvis dagens utvikling fortsetter, går det neppe lang tid før spesialtrente politihunder blir satt inn i statens kamp mot de fryktelige forbryterne som skamløst, og med suveren ringeakt for fellesskapets rettferdige lover, tillater tobakksrøyking å finne sted i sine egne hjem.De kulturelle holdningene til tobakk og røyking har forandret seg raskt. Det er ikke lenge siden Teddy var alle manns venn og man ble anbefalt å rulle sin kone en Tiedemands Gul, og det er jaggu ikke mer enn en mannsalder siden Helsedirektoratets opplysningsfilmer viste kjekke unge leger i hvit frakk med en filtersigarett mandig vippende i munnviken. I de senere år har staten, godt sekundert av de snusfornuftige puritanerne som terroriserer det sivile samfunn, bestemt at det skal være flaut å røyke tobakk. De fleste røykere er blitt presset til å påstå at de gjerne skulle slutte. Det nyanserike vokabularet som kan påkalles i euforiske beskrivelser av tobakk og de ulike former for nytelse tobakken kan gi, er i ferd med å bli borte fra språket. Mange av røykerne, som nå er tvunget over på defensiven, kompromisser med tankepolitiet ved å gå over til snus og vemmelige lett-sigaretter. Nesten hele den ikkerøykende befolkningen har spontant, og på mystisk vis, utviklet kronisk astma og allergi. Ikke-røykende mennesker som for fem år siden innrømmet at de likte duften av kubanske sigarer, hevder nå at de får hodepine av røyklukt. Eks-røykerne er forøvrig de verste, slik nykonverterte kristne ofte er de mest fanatiske og ufordragelige.

Situasjonen er truende. La oss derfor huske at det finnes meget gode grunner for å røyke, og at det fremdeles ikke er forbudt å nevne dem. For det første er nikotin et enestående rusmiddel. Den påvirker to sentre i hjernen samtidig, slik at det virker både oppkvikkende og avstressende på samme tid. Derfor passer det å tenne en røyk nær sagt i enhver situasjon. Er man sliten, blir man mer opplagt; er man stresset, roer man seg ned.

La meg likevel ikke redusere tobakkens gleder til dens terapeutiske effekter. Fremfor alt er tobakk en kilde til sanselige opplevelser. Derfor er det på ingen måte likegyldig hva slags tobakk man røyker. Vis meg hva slags tobakk du foretrekker, og jeg skal fortelle deg hvem du er.

Noen tror all tobakk smaker omtrent likt. Det er de samme menneskene som ikke bryr seg om hvorvidt de drikker pulverkaffe eller espresso; som ikke ser forskjellen på et italiensk silkeslips og et finsk polyesterslips. En bevisst røyker har et sanseapparat som er fint avstemt for å vurdere ulike tobakkers egenskaper. Han vet også at en røyker bør ha et variert repertoar, ettersom forskjellige tobakker egner seg til forskjellige situasjoner og sinnsstemninger. Selv veksler jeg mellom en mørk og en lys tobakk; begge er fyldige all-round-blandinger. Den klare, søtlige Virginia-smaken ved den lyse sigaretten oppleves best når den kan settes i kontrast til, og oppveies av, den andre tobakkens bitre ettersmak.

Det finnes også tobakker som bare egner seg ved spesielle anledninger. Håndlagede indonesiske kretek sigaret som Gudam Garang og Jakarta er typiske eksempler. De er smakssatt med nellik og gir derfor en søt, krydret og svært pikant smak. Smaken kan ikke beskrives, den må oppleves. Det samme gjelder for den saks skyld for kubanske sigarer, franske Gitanes, amerikanske Camels og utallige andre kvalitetsprodukter. - Og dette er bare begynnelsen. En reise i tobakkens verden er mangfoldig og byr på et bredt spekter av fine opplevelser. Skal vi i fremtiden gå glipp av disse sanselige nytelsene? Det ville være som å forby sex.

Direktøren for den zimbabwiske avdelingen av tobakksfirmaet BAT har et askebeger på sitt kontor, hvor han har latt inngravere følgende tekst: "Jeg liker å røyke, så vennligst ikke plag meg." Årets nyttårsforsett består i å skaffe meg et slikt.


©Thomas Hylland Eriksen 1992Nexus