Dette er en informasjonsfil for KJ207, høstsemesteret 1997

Denne fila blir fortløpende oppdatert. Små forandringer blir ikke annonsert, men småting som har forandret seg de siste dagene blir gjerne markert med NYTT!

Komprimering

Mange filer som legges ut her er komprimert, så de skal ta mindre plass på disken. Særlig med PostScript-filer kan man spare betydelig diskplass ved å komprimere, sjekk selv fil-størrelsen før og etter dekomprimering! Etter å ha lastet ned fila kan dere bruke gunzip for å dekomprimere.

Hvis du selv vil komprimere filer kan du bruke f.eks. gzip.


Les hva studiehåndboka sier om kurset.
Forelseningskatalogen er imidlertid litt upresis, kurset gis dette semesteret av Hans Peter Verne

Eksamen

Eksamen ble holdt i Store lesesal i Fysikkbygget, 28. november fra 9.00 -- 15.00.
Numerisk kalkulator er tillatt som hjelpemiddel.

Facit:

Et løsningsforlsag er utarbeidet, og du kan kikke på den online i HTML eller som PostScript (13 sider, komprimert).

Kolokvier

Kolokvie-oppgaver:


Lab

Her er oppgave-teksten til lab-oppgavene (komprimert PostScript):
  1. Oppgave 1, Fordampningsentalpi for vann.
  2. Oppgave 2, Prosesstyring.
    Her er også kontrollPID.c, last ned denne også.
  3. Oppgave 3, Automatisk potensiometrisk titrering.
    Til denne oppgaven kan dere bruke funksjonene i byrette.c og phmeter.c.

Lab-oppgavene skal gjøres på rom v130. Det er samme lab'en som KJ133 bruker, og dette semesteret deler vi den med KJ230. Den ligger i 1.etasje i vestfløyen, og minst en av dørene vil vanligvis være åpen. Hvis ikke kan sikkert resepsjonsvakta åpne hvis man ber pent. Telefonnummeret til lab'en er 57014.

Lab-tekniker er Per Olav Kvernberg. Han kan hjelpe dere hvis dere trenger kjemikaler, glassutstyr, etc.

Se også notat om lab-maskinene.


Lærebok og Pensum

Et kompendium som dekker deler av pensum er utdelt. Du kan lese mer om det eller laste det ned fra denne siden.

Transducere: Det er utdelt kopier fra K.L.Ratzlaff, Introduction to Computer-Assisted Experimentation, følgende avsnitt som er pensum:

Elektronikk: Tom Thorsen har delt ut følgende, som er pensum: Statistikk og forsøsksplanlegging: Kompendium av Finn Knut Hansen, følgende avsnitt er ikke pensum:

Kurskonto

Hver bruker får utdelt en personlig konto med hemmelig passord.

Les IT-regelementet for hvilke regler som gjelder for bruk. Punkt 6.3 er ikke helt presist, alle kan kopiere f.eks. GNU-programvare så mye man lyster.

Du kan også lese mer om IT-tjenesten ved Kjemisk Institutt.


Terminalstue

Terminalstua befinner seg i kjelleren.

Det er en PC-laborant ansatt som svarer på enkle spørsmål og skal sørge for at flest mulig maskiner er oppe og kjører. Han kan også svare på spørsmål om utskrift.

På terminalstua er det et rimelig utvalg mellom X-terminaler, PC maskiner og Machintosh.


Maskiner og programvare

På lab'en er to maskiner reservert til KJ207.

Det er til en viss grad valgfritt hva slags maskiner og programmer man ønsker å bruke, man alle bør lære et minimum av Unix. Word (windows og mac), WP og LaTeX er tilgjengelig. Andre tekstbehandlere er også OK.

Hvis noen ønsker en «office»-pakke under Linux kan man prøve staroffice, som skal virke på minelli. Denne består bl.a. av en MS-WORD-lignende tekstbehandler og et Excel-lignende regneark. Du må kjøre /local/StarOffice-3.1/setup før du kan bruke disse programmene.

C-programmering

K&ampR2 Deler av kurset innebærer noe C-programmering. Kapittel 2 i kompendiet er ment å inneholde det viktigste man trenger om språket.

Trenger man en grundigere lærebok kan jeg anbefalle Brian W. Kernighan and Dennis M. Ritchie, The C Programming Language, Second Edition, Prentice Hall, 1988, ISBN 0-13-110362-8. Fåes på Akademika.

C på nettet

En fyr i Cardif har laget en lærebok i C som er på nettet.

«Dinkum C Library Reference» har en oversikt over hva standard-biblioteket inneholder.

Etterhvert vil man kanskje ta en titt på FAQ'en. (Frequently Asked Questions). Her er mange vanlige spørsmål (med svar) listet opp. Denne finnes også som hypertekst.

På USENET finnes det flere grupper hvor man diskuterer C. I første omgang anbefalles no.c og/eller uio.c. Her kan man spørre om hjelp og tips. Men man bør ha lest FAQ'en (over) først!

Det finnes et «rationale» (forklaring, utdrag) til ANSI-standarden på nettet. Dette er et ganske teknisk orientert oppslagsverk.

Til kompilering anbefalles GNU C kompilatoren (gcc). Denne oppfører seg ganske likt fra maskin til maskin. Se her for DOS-utgaven.

Hjemme-datamaskin?

Deler av kurset baserer seg på programmering i Unix. Hvis man har en datamaskin hjemme kan man trolig installere en Unix-versjon på denne for å løse oppgaver hjemme. Linux er trolig den mest utbredte Unix-versjon for mange mikromaskiner, bla. PC, Amiga og PowerMac. Linux er tilgjengelig gratis eller for en beskjeden pengesum på CDROM. For mer informasjon, se Linux Documentation Project og Linux Installation-HOWTO. For PowerMac, sjekk ut MkLinux eller Linux PPC.

Epost-lister

Til kurset eksisterer en liste hvor alle kj207-studenter samt undertegnede er medlem. E-post til kj207 - at - kjemi.uio.no vil altså bli lest av alle invloverte.

Det finnes også andre epost-lister ved instituttet. For å bli medlem må du bruke logge deg inn på maskinen pat, og bruke programmet mlist. ( Her er en rask bruksanvisning. Vær oppmerksom på at mlist vil ha prefikset kjemi- på alle liste-navn, kj207 heter altså kjemi-kj207 hva mlist angår.)


Telefon, e-post, mm:

Hans Peter Verne: 55414; rom v152. Spam protection, download image to read address.

Best Viewed With Any Browser Best viewed with any browser! Download any browser today!