From: geirhe@ifi.uio.no (Geir Harris Hedemark)
Newsgroups: no.general,no.elektronikk
Subject: Re: High Fidelity; hoey troverdighet?
Date: 19 Oct 1995 17:56:40 +0100

Egil Kvaleberg (egilk@oslonett.no) wrote: : I postkassen lå det i dag en brosjyre fra firma "Hi-Fi Klubben".

: Som en "rimelig investering for bedre lyd", presenterte de der : "Missing Link", bestående av to ca. 10 cm lange skjermkabler : med forgylte RCA phono-kontakter i begge ender. Disse var ment : som erstatning for de to bøylene som finnes på mange komplette : forsterkere for å kunne skille forforsterkeren fra effekttrinnet.

Egil, da. Du er tydeligvis ikke audiofil!

Enhver person som har den aller minste kjennskap til lyd vet at lyd har preferanser for hva slags ledninger den blir transportert gjennom. Det holder ikke med vanlig ledning. Helst skal man ha et ledningsareal på 1 mm^2/avgitt watt. Det er heller ikke likegyldig hva slags form ledningen har. Det er ekstremt viktig at den er firkantet (Ref. bildet av kablene du nevner). Dersom du var et elektron og ble tvunget til å bo i en rund leder hadde du sikkert også hørtes falsk ut - hvordan skulle du ha fått hengt opp bildene dine på vegger som ikke var flate?

Målinger har som kjent ingenting å si i Hi-Fi-sammenheng. Det at man ikke kan måle forskjell betyr ikke at det ikke er en stor lyttemessig forskjell. Jeg mener - kabelfabrikantene legger jo ned hundrevis av kroner i forskning og utvikling, så de må jo vite hva de snakker om. Noen kabler er jo også dyrere enn andre, så de må jo bare være bedre - kabelfabrikantene er våre venner, og er ikke ute etter å lure oss. Sier de at det er viktig å ha en signalkabel som koster 10000 kroner, stemmer sikkert det.

Husk også at dersom du ikke strekker kabelen din før du monterer den blir den stiv i elektronene sine, og det låter som kjent pyton. Husk også å montere kabelen riktig vei - den leder bedre den ene veien enn den andre. Og så må du kutte kabelen i et helt antall bølgelengder, ellers blir alt bare _helt_ feil - minimumslengden på kabler i stereoanlegg er som kjent rundt 10 km (grov hoderegning). Og så må du huske på å lodde ledningen til forsterkeren din fast i veggen. Ikke bruk loddetinn - det er billig, og låter bæsj. Alle ledninger skal selvfølgelig sølvloddes.

Geir - som allikevel kjøper tingene sine hos hifiklubben - fordi de faktisk har mer peiling der enn mange andre steder. Mye av det som står over henspeiler heller ikke på hifiklubben, men er et lite hjertesukk over "audiofile" forretninger generelt.