Forskingskonferansen

Islam i Norge: status for forskningen, blinde flekker?

Arrangert av Culcom i samarbeid med Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo,
26.-27. mai 2008.

Tematisk bibliografi til om ”Norske muslimar og islam i Norge” (kompilert til konferansen).

Jf. kronologisk bibliografi som blir kontinuerlig oppdatert.

MANDAG 26. mai

0900                                 Åpning av konferansen, ved Oddbjørn Leirvik

0915-1200                       STATUS FOR FORSKNINGEN PÅ ISLAM I NORGE

·                  Kari Vogt (Universitetet i Oslo): Åtte år etter 'Islam på norsk' - hva har endret seg, hva er forskningsbehovene i dag?
              Jf.  "Åtte år etter", forord til ny utgåve av Islam på norsk (Oslo: Cappelen Damm 2008), s. 7-22.
·                  Knut S. Vikør (Universitetet i Bergen): Forskning på islam i Norge, i internasjonalt perspektiv
·                  Plenumssamtale

1300-1500                       PAPERS (se eget program for paper-sesjonene nedenfor)

1530-1700                       TEORETISKE PERSPEKTIVER, UNDERBELYSTE OMRÅDER

·                  Christine M. Jacobsen (p.t. Universitetet i Oslo) og Monica Five Aarset (Institutt for Samfunnsforskning): Kjønn som over- og underbelyst tema
                                                             forskningen på islam i Norge.
·                  Göran Larsson (Göteborgs Universitetet): Forskning på islam i Sverige – sentrale temaer, teoretiske perspektiver, underbelyste områder.
·                  Plenumssamtale

TIRSDAG 27. mai

0915-1215                       RESEARCH ON ISLAM IN EUROPE

·                  Frank Peter (European University Viadrina, Frankfurt): New research perspectives on Islam in Europe – case: France
              Lecture, followed by plenary discussion.
·                  Jørgen S. Nielsen (Center for Europæisk Islamisk Tænkning, Københavns Universitet): European Islamic Thought – as a research theme.
              Lecture, followed by plenary discussion.

1315-1515                       PAPERS (se eget program for paper-sesjonene nedenfor)

1530-1645                       AVSLUTTENDE PANEL- OG PLENUMSSAMTALE

Ledet av Anne Hege Grung (Universitetet i Oslo) med vekt på forskningsperspektiver, jf. noen aktuelle stikkord nedenfor.

NOEN STIKKORD TIL SAMTALEN OM ULIKE FORSKNINGSPERSPEKTIVER

• Forholdet mellom innvandrerforskning, kulturforskning og islamforskning
  • Norsk islam i det allmenne spenningsfeltet mellom religion og sekularitet
  • Norsk islam i lys av medborgerskapsteorier
  • Identitetspolitiske perspektiver (med fokus på norske muslimer og/eller majoritetens persepsjoner av islam)
  • Relasjonelt orientert forskning med fokus på kultur- og religionsmøte (konfrontasjon/dialog)
  • Organisasjonsforskning (moskeer, organisasjoner, bevegelser)
  • Transnasjonalitet (på individ-, gruppe- og organisasjonsnivå)
  • Forholdet mellom nasjonale og regionale perspektiver (norsk islam som del av nordisk/ europeisk islam)
  • Perspektivet ”minoriteter innenfor minoriteten” (med fokus på religionsinterne maktforhold, privilegerte aktører osv.)
  • Kjønnsteoretiske perspektiv
  • Forsking på religiøs praksis (med fokus på ritualer osv.)
  • Medierepresentasjoner av norske muslimer/islam i Norge
  • Religionspedagogiske perspektiv, islam i den norske skolen

PAPERS

Mandag, to parallelle sesjoner:

Sesjon 1A (leder: Anne Hege Grung)

Katja Jansen Fredriksen (Phd-stipendiat Jus, UiB): The institution of mahr (dower) in Norwegian judicial decisions.

Anne Sofie Roald (Associate Professor IMER, Högskolan i Malmö og seniorforsker CMI, Bergen): Collective or individual rights? A study on Muslim women’s right to divorce in contemporary Sweden.

Liv Bjørnhaug Johansen (vit.ass. Culcom, UiO): ’Vi er her for en grunn …’ Alfred Schutz møter norsk-pakistansk ungdom på internet. Jf. Culcom-intervju: ”Mot en kulturløs islam.”

Sesjon 2B (leder: Oddbjørn Leirvik)

Johannes Elgvin (MA frå SAI/Culcom, UiO): ’Vi er koranskolens folk!’” En islamsk menighets strategier for selvpresentasjon i møte med ’andre’. Jf. Culcom-intervju: ”Under huden på Koranskolebevegelsen.”

Shoaib Sultan (MA, generalsekretær IRN): Islam i arbeidslivet.

Inger Furseth (Professor/Research Associate, Church Research Centre (KIFO), Oslo/Center for Religion and Civic Study, University of Southern California): American Muslims   an attempted overview.

Tirsdag, én sesjon (leder: Christine M. Jacobsen):

Jan Opsal (dosent MHS): Tre nybygde moskeer i Oslo.

Saphinaz-Amal Naguib (professor IKOS/Culcom, UiO): Building up an Islamic heritage in Norway.

Ingvild Flaskerud (Phd-stipendiat Senter for fredsstudier, UiTø): Transferring Ritual – A Multicultural Discourse (om sjiamuslimar, kvinner og ritualisering i Tromsø).