Sammen for fred
Bergens Tidende 6. oktober 2001, ved Roy Hilmar Svendsen og Ørjan Deisz (foto)

700 LYSPUNKT:
Dette er et vakkert stykke historie, utbrøt biskop Ole D. Hagesæther allerede før toget med rundt 700 fakkelbærere var kommet i gang i går kveld. Sammen med imam Mohammad Azeem og ordfører Kristian Helland holdt biskopen appell etter at fakkeltoget ankom Torgallmenningen.  


Rundt 700 mennesker fra ulike trossamfunn viste sin avsky i fakkeltoget mot terror i Bergen sentrum i går kveld. Felles for dem alle var et glødende engasjement for fred.
 
Biskop Ole D. Hagesæther virket oppriktig rørt mens han betraktet alle som strømmet til i minuttene før fakkeltoget startet fra Nøstet. Dette er et vakkert stykke historie, utbrøt biskopen allerede før toget var kommet i gang.
 
Så vidt meg bekjent er dette første gang to så store religioner har gått sammen om et arrangement av denne typen. Selv om det nok vil forarge noen at kristne og muslimer går skulder ved skulder, så tror jeg de fleste vil være enige i at det bør være slik, sa biskopen. Stemningen i toget vart munter og optimistisk. Fredsfaklene lyste mot himmelen, og folk lånte hverandre ild med et smil, uavhengig av hudfarge eller tro. Det store følget endte opp ved Den blå steinen på kong Olav Vs plass, hvor biskopen, imam Mohammad Azeem og ordfører Kristian Helland alle holdt appeller.
 
Alle religioner må stå sammen for å gi neste generasjon en verden fri for hat, formante imam Azeem, mens ordfører Helland trakk paraleller til verdens felles front mot nazisme under annen verdenskrig.
 
Vi som er her i dag er nok uenige om hvordan verden bør være. Men alle er vi enige om å stå sammen mot bruk av hensynsløs terror, sa den ferske ordføreren.
 
Avslutningsvis hadde initiativtaker, residerende kapellan Jarle Veland, en aldri så liten utfordring til de fremmøtte.  La oss ta litt tid til å bli kjent med noen her i kveld som kanskje ikke har helt samme bakgrunn som oss selv, oppfordret Veland. Og det så ut som om han ble hørt.