KOMMENTAR Imamer på defensiven

Aftenposten Aften 2006-02-16

Riaz Wasim K.

Seksjon: KOMMENTARER Del: 1 Side: 2

 

 

46 imamer og Islamsk Råd Norge oppfordret muslimene til å droppe lørdagens demonstrasjon. Likevel var over 1000 muslimer til stede på Grønlands torg. Nå bør imamene takke dem. Wasim K. Riaz

 

journalist wasim.riaz@aftenposten.no FREM TIL KLOKKEN 01 natt til fredag hadde flere imamer og representanter fra Islamsk Råd Norge (IRN) møte med en liten muslimsk gruppering for å få dem til å droppe den omstridte demonstrasjonen i forbindelse med Muhammed-tegningene. Til tross for klare oppfordringer fra 46 muslimske menigheter og IRN om «ikke å delta i demonstrasjoner der ingen ansvarlig organisasjon står bak», møtte over 1000 personer for å gå i tog fra Grønlands torg til Stortinget.
Dempet konflikten Mens danske imamer har bidratt til å hisse opp stemningen med sine rundreiser i Midtøsten, har norske imamer fra første dag samarbeidet med norske myndigheter for å løse saken på en rolig måte. Ingen er i tvil om at innsatsen fra imamene har dempet konflikten. Men imamene, som klarte å bli enige med norske myndigheter og godtok beklagelsen fra Magazinet, klarte ikke å bli enige med sine egne. Nå bør imamene takke utbryterne.
Imamene er i årevis blitt kritisert av norske myndigheter, politikere og av sine egne for så å si hver eneste negativ handling som er begått av en muslim. Hver gang temaet tvangsekteskap har blusset opp, har imamene fått pepper fordi de ikke har klart å fortelle sine muslimske brødre at de må slutte med det. Selv om det fremdeles er tvil om hvorvidt svenske Fadime var muslim eller ikke, ble norske imamer kritisert for ikke å ha gjort nok for å hindre tvangsekteskap etter at hun ble drept. Da saken om omskjæring kom opp, måtte de samme imamene tåle kritikk. Men nå viser det seg at de samme imamene likevel ikke har så stor makt over muslimene som politikere og medier vil ha det til. Når over 1000 muslimer trosser imamene og IRN offentlig, så er det grunn til å tro at flere tusen norske muslimer setter sine egne tanker og ideer over det en imam formidler. Det er bare naive politikere som tror at imamen er alfa og omega i en muslims liv. Politikerne bør ta en tur til moskeen under fredagsbønnen for å konstatere at selv de største menighetene i Oslo ikke klarer å samle stort mer enn 300-400 personer til fredagsbønnen. De aller fleste kommer etter at talen fra imamen er ferdig. Mange muslimer er i moskeen bare to ganger i året.
Nå har det vist seg at samarbeidet mellom norske myndigheter og imamer virker. Men det er ikke imamene som har hovedansvaret for å integrere innvandrerne i Norge, og ta imot kritikken fra storsamfunnet når noe går galt.

 

Bildetekst: De norske imamene klarte ikke å overbevise sine egne om å droppe den omstridte demonstrasjonen sist lørdag. Myten om at norske imamer har stor makt, er i ferd med å rakne.

 

©Aftenposten