Imamer åpne for debatt Homofili er en ikke-sak i moskeene

Aftenposten Morgen 03.03.2006

Skjævesland Odd Inge

Seksjon: Nyheter Del: 1 Side: 10

Klasse: Kirke/Livssyn

Emne: Religioner|Homofili

 

 

- Det er ulogisk å være både homofil og muslim, sier generalsekretæren i Norges største moské. Han er åpen for en homo-debatt, men kjenner ingen homofile muslimer.

 

ODD INGE SKJÆVESLAND «Homo på kafeen - hetero i moskéen?» er temaet Arbeiderpartiets homonettverk reiser, skrev Aftenposten i går. Stikkprøver blant muslimske ledere i Norge viser at de har en holdning som ligner den kristne lekmannsbevegelse: Det er ikke den homofile legning som er synd, men den homofile praksis.
- Selvfølgelig kan vi ta en debatt, men spørsmålet er hvilken retning den skal ta, sier generalsekretær Imran Shaid i den største norske moskéen, Central Jamaat-e-Ahl-e-Sunnat i Urtegata i Oslo.
Han er lite interessert hvis det blir en negativ debatt om islam. Shaid understreker at det er viktig at en debatt ikke skal føres ensidig på vestlige premisser, men at det også må komme klart frem hvorfor homofili er galt ifølge islam.
Ikke-tema. Forstander Basim Ghozlan i Det Islamske Forbundet sier at homofili er et ikke-tema i muslimske miljøer.
- Hvis noen ønsker å bli medlem hos oss, spør vi bare om de er medlem av et annet trossamfunn, noe som ikke går an. Men vi spør ikke om de er homofile eller ikke, understreker Ghozlan.
Han vil ikke ha noen fastlåst konklusjon på hvordan reaksjonene bør være dersom en person i det muslimske miljø står frem som homofil. Han svarer ikke et klart ja på spørsmålet om det vil være automatisk ekskluderingsgrunn å være homofil.
- Det finnes muslimer som gjør det de vil, og vi har ikke noe moralsk politi. Men en som selv besøker moskeen og vil være en praktiserende muslim, forholder seg uoppfordret til hva islam sier.
- Er det ulogisk å være både homofil og muslim?
- Nei, men det er ulogisk å være praktiserende muslim og samtidig stolt over å praktisere homofili. Å være homofil er ikke synd eller brudd på islamsk lov. Hvis man er tiltrukket av gruppesex, så er ikke det synd. Men å praktisere gruppesex er synd, og dermed ikke forenlig med muslimsk lære, sier forstander Basim Ghozlan.
Aktuelt. Høyre-politiker Afshan Rafiq mener at homofili bør tas opp i muslimske miljøer fordi det er en aktuell problemstilling.
- Homofili er forbudt i islam. Derfor kan man ikke regne med en aksept. Likevel bør det tas en åpen og demokratisk debatt, fordi det finnes homofile ungdommer med minoritets- og muslimsk bakgrunn. Selv om man ikke aksepterer homofili, er det viktig å forholde seg til det i det norske samfunnet. Utfordringen er hvordan man skal gjøre det, sier den muslimske politikeren.
Hun understreker at religiøse ledere har et samfunnsansvar.
- Da er det grunnleggende å være oppdatert. Spørsmålet om homofili er siste nytt blant unge med minoritetsbakgrunn, sier Afshan Rafiq.

 
odd.inge.skjevesland@aftenposten.no