Islamsk-kristen allianse påvirker FN


Geir Ole Bjartvik, Vårt Land 20. juni 2002

 

 

Konservative amerikanske kristne grupperinger og representanter for islamske land finner nå sammen i FN-debatter som handler om abort, homofili og aids-bekjempelse.

   I en artikkel i Washington Post denne uken forteller den marokkanske diplomaten Mokhtar Lamani hvordan han ble kontaktet av representanter for kristne grupperinger under FNs spesialsesjon om aids i fjor sommer. Islamske land var på det tidspunktet kraftig provosert av vestlige regjeringers forslag om et vedtak som spesielt løftet fram behovet for beskyttelse av prostituerte, sprøytenarkomane og ”menn som har sex med menn”.

   – Vi sa at slike formuleringer var helt uakseptable. Vatikanet og mange kristne organisasjoner kom da til oss og sa at de var helt enige, forteller Lamani til avisen.

 

Allierte, ikke venner

 

Austin Ruse, lederen for et katolsk familie- og menneskerettighetsinstitutt, sier muslimske diplomater kan ses som ”allierte, ikke nødvendigvis som venner”.

   – Vi har innsett at uten land som Sudan, ville abort nå ha vært anerkjent som en universell menneskerett i et FN-dokument, sier han.

 

Provoserte

 

Ifølge den samme Washington Post-artikkelen vant den islamsk-kristne alliansen en viktig seier under FNs spesialsesjon om barn i forrige måned. Med Bush-administrasjonen i spissen klarte alliansen å blokkere en formulering om ”reproduktivt helsestell” i slutterklæringen, en passus motstanderne fryktet kunne brukes til å fremme retten til abort. Manøveren provoserte abort-tilhenger Adrienne Germain fra New York:

   – Denne alliansen viser hvor pervers den amerikanske posisjonen er. På den ene siden anklager vi muslimske stater for unevnelige terroristhandlinger. På samme tid går vi sammen med dem i undertrykkelsen av kvinner.