Sherlock og den store fanejakta

Historien bak fanejaktprosjektet

Fana på Psildefrokost 2003

Fana kom tilbake 17. mai 2003!

Under verdenspremieren på "Sherlock og den store fanejakta" i Vilhelm Bjerknes hus på 17. mai 2003 dukket plutselig fana opp igjen. Det ble for alle tydelig at fanejakta hadde vært en suksess og at Sherlock og Dr. Watson hadde løst oppdraget sitt.

Dessverre er det vanskelig å finne noen forklaring i filmen da forklaringen måtte kjøres i svært høy hastighet for å spare tid. Men det er opplagt at fana har kommet tilbake og at den store detektiv har forstått hva som skjedde med fana for to år siden.

Fana dukket i alle fall opp igjen. Vi fikk gått i tog med den ekte fana ned til Majorstua hvor den så forsvant igjen (men denne gangen ved Hovedstyret hvor den er). Påtroppende og avtroppende formand fikk badet i Bjørnefontena på Majorstua som for anledningen var full av vann. Det var knallvær og vi fortsatte til byen for å kuppe barnetog. Dessverre ble vi kastet ut av barnetoget og fana til Biørneblæs ble arrestert, men det er en annen historie.

Flere bilder fra 17. mai 2003 finner du her: Bårds bildegalleri

Fana på Psildefrokost 2001

Historien om fana

Det finnes mange historier om fana. Det som er sikkert er at den i de senere årene har blitt brukt når vi masjerer ned til Bjørnefontena på Majorstuen for å bade formanden etter Psildefrokosten på 17. Mai. Enda en ting som er sikkert er at den ikke dukket opp på Psildefrokosten 2002. Da var det ingen som visste hvor den var.

Den historien vi har hørt sier at fana skal ha blitt tatt fra Triumfbuen i Paris under en RF-tur dit en gang på 50-tallet. 1951 er året jeg har hørt. Den gang formand, Johann Galtung, skal ha klatret opp på Triumfbuen mens noen kvinnelige RFere sto under og distraherte vaktene. Hvorfor fana hang på Triumfbuen til å begynne med er jo enda ett mysterium siden det står RF i toppen og har rødt, hvit og blått som farger under. Fana ble uansett fraktet til Norge, og Realistforeningen begynte å bruke denne på 17. Mai. Etter noen klager fra den Franske ambasade, sluttet man med å ta med fanen helt ned til byen. Den forsvant istedet sporløst på Majorstuen for så å dukke opp like sporløst neste 17. Mai.

Men på 17. Mai 2002 dukket den ikke opp. Dette er den 17. Mai som senere er kjent som "den 17. mai der alt gikk galt". I tillegg til at fana var fraværende var det ikke vann i Bjørnefontenen, Biørneblæs var edru og turde ikke gå forran slottet og politiet var ekstra hissige mot oss når vi prøvde å kuppe barnetoget. Alle styrer og utvalg ble satt i sving på 17. mai for å prøve å finne fana. Noen historier om hvor fana tidligere hadde pleid å gjemme seg kom fram, men den var ikke på noen av disse stedene. Det ble etter hvert klart at noe hadde gått galt.

Sherlock og Dr. Watson på karneval

Detektivutvalget

Det ble gjort en del leting på privat initiativ, men man fant få spor og lite ble gjort. På hovedstyreseminaret Vår 2003 fant derfor Henning og Sturle i Desisjonsutvalget (DU) at de skulle sette ned et eget Detektivutvalg (DU). Siden Sherlock Holmes er en detektiv alle kjenner til bestemte de seg for at Sturle skulle være Sherlock og Henning skulle være Sherlock gode venn og hjelper Dr. Watson.

Utover våren lette Sherlock og Dr. Watson over alt etter fana. Først lette de ved å spørre folk på mail, så lette de rundt på de stedene hvor fana vanligvis har vært mellom to 17. Mai. Til slutt gikk de rundt og intervjuet folk i RF-kjelleren, KU-Kjelleren og Uglebo på RFs karneval. Ressultatet ble 34 sider med notater.

Blant disse notatene er det mye rot. Men også noen bra teorier. En av de sterkeste teoriene er at fana ble tatt med hjem til bestemora til Fredrikke Musæus. Like før Fredrikke flyttet til Tromsø for å bli realist, ble fana fraktet tilbake til RF-kjelleren i to sorte søppelsekker. Disse ble satt i Bjørnekroken. Dessverre slutter denne teorien her siden ingen har sett den i Bjørnekroken og ingen aner hva som skjedde med den videre. En teori på dette er jo at den har havnet på fyllinga (Jesus hadde sett den der). Flesteparten av de andre teoriene hadde noe med Bergen og gjøre.

Sherlock og Dr. Watson

Fanejakta

Som et siste desperat forsøk på å finne fana bestemte Detektivutvalget seg for å ta en tur til Bergen for å følge sporene der. De hadde tre spor:

  • Kristina Ringheim, formand i 2001, hadde tatt Fana. Hun bor nå i Bergen. Det var flere spor bak denne teorien. Hun kunne ha tatt den som hevn for sårene hun pådro seg under badinga. Hun kunne ha stjålet den og gitt den til Juristforeninga mens hun var medlem der (Mange vitner nevner Juristforeninga). Dette var for bra spor til ikke å følge opp.
  • Realistforeningen i Bergen hadde tatt Fana. Realistforeningen i Bergen har prøvd å ta ting fra oss før. Som eksempel prøvde de å ta stiftelsesåret vårt. De bommet med ett siffer og ble stiftet 1959. Videre prøvde de å ta stiftelsesdatoen vår. De bommet igjen og ble stiftet 18. Februar. Kanskje de denne gangen hadde truffet og klart å stjele fana vår? Flere vitner sa at RF i Bergen hadde en fane.
  • Fana ligger utenfor Bergen. Dette var kanskje det sporet som gikk igjen flest ganger. Det var dessverre ikke mer spesifisert enn dette, og området utenfor Bergen er ganske stort.

De fikk med seg en kameramann for å dokumentere prosjektet, kastet seg inn i bilen til Sherlock og kjørte til Bergen. Ressultatet av jakta ble godt dokumentert i form av bilder og ikke minst film.

Detektivutvalgets medlemmer

Sherlock
Holmes

Sherlock Holmes

Sturle Sunde er en gammel traver i Realistforeningen. Han feiret 30-årsdag tidligere dette semesteret samtidig som han feiret å ha vært i RF i 10 år. I RF har han gjort mye forskjellig. I de senere årene har han for det meste vært i Desisjonsutvalget. Sturle har egen bil som vi kunne bruke under turen.

Dr. Watson

Dr. Watson

Henning Kulander begynner også å bli en gammel traver. Han har vært med i RF i 5 år. Her har han for det meste drevet med økonomi, men de siste semestrene sittet i Desisjonsutvalget. Henning var den som kom på ideen om å sette ned et Detektivutvalg for å finne fana. Henning er også med i Kadde-gjengen og bor nå på Kadde.NET.

Dr. Watson

Kameramann/Stuntmann

Mikal Gule har ikke vært med i Realistforeningen så lenge enda. Men han har allerede rukket å bli en legende. På godt og vondt. I RF har han vært kafesjef, blæstsjef og er nå sjef for Bjørnegildet 2004. Mikal ble med fordi vi trengte en som vet hvordan han kan falle utfor et stup uten å bli drept. Han har ikke gyldig førerkort.