Amazonegruppa
GLIMRENDE BØKER OM KVINNER I KRIG

Copyright Thomas Gramstad 2001
Dette dokumentet er tilgjengelig under GNU Free Documentation License.

En tidligere versjon av denne omtalen er trykket i Algernon nr. 1/99

Da jeg første gang så Erik Braathens bok Kompaniet, del 1: Vida på den litterære science fiction-kongressen InterContact '98 tenkte jeg at dette måtte dreie seg om fetisjering av voldelige kvinner, antagelig halvbra skrevet, kanskje en kvinnelig versjon av cowpunk a la Morgan Kane. Noe som i og for seg ville ha vært helt greit, sett fra mitt perspektiv. Kan hende omslaget var med på å gi meg et slikt inntrykk.

Stor var derfor min overraskelse da jeg oppdaget at ikke bare var boken svært velskrevet, men også psykologisk troverdig med sterke og engasjerende menneskeskildringer. Det er mye action og handling i boken, likevel vil jeg si at personskildringene dominerer og er viktigst, og det hele fungerer skikkelig bra - både som spenningsfylt underholdning og som seriøse karakterstudier av hvordan krig og farer påvirker mennesker. Dette er spennende og engasjerende lesning.

Kompaniet, del 1: Vida er første bok i en trilogi. Nå er bok nr 2 i trilogien kommet ut på Bok & Magasinforlaget, under tittelen Demon ved morgengry. Jeg har lest denne og synes at den er om mulig enda bedre enn del 1 - rå, intens, engasjerende og gnistrende velskrevet.

Dette er bøker som faller mellom mange stoler. De behandler realiteter om krig og hvordan krig virker på mennesker som mange ikke vil vite om, eller ikke ønsker å se publisert. Bøkene har kvinner i hovedrollene, og i roller som vanligvis ville vært forbeholdt menn. De vil støte og provosere mange vanetenkere og tradisjonelle holdninger. Science fiction i form, alvorlige psykologiske og militære temaer i innhold. Alt dette er ting som kan bidra til å "senke" bøkene fra det offentlige norske nyhetsbildet, og forfatteren måtte selvpublisere det første bindet i trilogien.

Jeg har lest mange bøker i denne genren - hvis vi regner bøker med amazoner eller sterke og troverdige kvinneskikkelser i hovedrollene som en egen genre - og disse to bøkene er bedre enn det meste. Jeg kan bare gi dem mine varmeste anbefalinger og håper at de vil selge bra - slik at hele trilogien kan utgis og gjøres tilgjengelig.


Bok nr. 1: Kompaniet, del 1 Vida
Bok nr. 2: Demon ved morgengry (Kompaniet, del 2)
Utgiver: Våpenlitteratur AS (Erik Braathen)

Bok- og Magasinforlaget har følgende tilbud: NOK 250 for Demon ved morgengry eller NOK 400 for begge bøker (inkl. porto) så langt opplaget av nr. 1 rekker (evt. NOK 250 for bok nr. 1).
Bok & Magasinforlaget/Bokklubben Nova:
http://nova.big-webbers.no/

Bøkene kan også bestilles direkte fra Erik Braathen/Våpenlitteratur AS: prisen for bok nr. 2 er da NOK 295 pluss porto og oppkrav. For begge: NOK 395 + porto og oppkrav (NOK 85). (NOK 175 + p & o for bok nr. 1.) Ved forhåndsbetaling bortfaller porto og oppkravsgebyr. Send bestilling til:
Våpenlitteratur AS, Slemmestadveien 416, 1390 Vollen
eller via e-post til erikkire@online.no. Se også bøkenes hjemmeside:
http://www.vjnett.no/kompaniet.htm.Amazonegruppa


What is feminism?


Dette dokumentets adresse:
http://folk.uio.no/thomas/lister/vida-demoner.html

Forfatterens adresse:
thomas@gramstad.no


Support the Blue Ribbon Campaign for Free Speech! Best Viewed With Any Browser Valid XHTML 1.0! Frames Free! Ribbon Campaign Created with GNU Emacs www.linux.org - a GNU and better computer for you