DUEBLÅ ROMERTUNIKA (2006)

 

Arcon 2006-variant Legio XVs 10årsfeiring

 

Våren og sommeren 2006 fant det sted to arrangementer hvor det var helt nødvendig å ha et representativt romerantrekk: Legio·XV fyllte 10 år, og Arcon skulle ha romertema. Det falt seg i tillegg slik at det skulle bestilles dupionsilke fra England, og da bestilte jeg med dueblå og auberginefarget, for det syns jeg passet fint sammen. Dupionsilke er ikke historisk korrekt, og draperer seg litt stivt, men fargene var pene, prisen var god og det hele ser høvelig stæsjy ut :)

Tunika

Det hele skulle sys etter det vanlige prinsippet.

Jeg syntes at den cerise tunikaen jeg hadde sydd tidligere var for snau og at jeg måtte gjøre neste tunika bredere. Siden den cerise var 135 cm bred både foran og bak, og jeg trengte ca 15 cm til på hver side måtte jeg gå opp til ca 170 for å en fin tunika. Derfor kjøpte jeg 3 høyder av den dueblå dupionsilken til det, siden den var 137 cm bred. Da jeg tok frem den gamle tunikaen for å måle lengden (154 cm), oppdaget jeg min villfarelse: Den cerise tunikaen er slettes ikke 135 cm bred, den er 100 og et par cm bred på hver side. Jeg trengte altså 2 rundt 140 cm brede og 160 cm høye stoffstykker for å få en fin tunika, og siden dupionsilken var 137 cm, trengte jeg dermed bare 2 paneler. Det ble plutselig mye mindre å sy :)

Jeg trakk ut tråder for å få rett topp og bunn, og siden dupionsilke er raknete nålet jeg dette straks. Sidesømmene sydde jeg rett innenfor jarekanten for hånd. Jeg husket å ikke sy helt opp. Så kantet jeg resten for hånd med små ting. Det hele ble sydd med gråblå silketråd, noe som var en interessant erfaring. Croom diskuterer forskjellige måter å feste sammen ermene på (og heier på snurpling). Jeg valgte å gå for det stæsjy (det skulle jo være en morsom fest!), jeg kjøpte assorterte antikk-utseende perler, og festet disse med sytråd med jevne mellomrom nedover ermene. Perlene gir litt avstand slik at ermet åpner seg litt.

Båndet som knytes under bysten er det samme som sist, en gullfarget tvunnet snor fra en gardinbutikk.

Palla

En skikkelig romersk kvinne har naturligvis en gedigen palla. I varianten fra Legio·XV-festen har jeg sydd min av auberginefarget dupionsilke. Den draperer seg ganske stivt, så jeg måtte ha den temmelig smal for at det skulle funke. Til Arcon kjøpte jeg et mykere silkestoff med god drapering i ca samme farge. Denne var behageligere å bruke, og ser mye riktigere ut.

Til Arcon, hvor temaet nærmere bestemt var Republic of Rome, burde jeg naturligvis hatt en stola i tillegg, men dette ville ikke fungere med resten av antrekket.

Smykker og tilbehør

Jeg brukte diverse smykker jeg hadde fra før, kuchismykker, masse armbånd, granater osv. Jeg fikk hjelp av bl.a. Anette til å sette opp håret ved begge anledninger.


Til kostymegalleriet

Av Anne Innes. Sist endret 30. november 2006.