HVITT ENSEMBLE MED HAVFRUESKJØRT OG KORSETT (2006)

Temaet for nyttårsfesten i 2006 var "Sne og is". Dette gav oss en glimrende anledning til å, til en avveksling, svinse rundt i hvite kjoler.

Antrekket består av to deler: Et skjørt i havfruesnitt med slep, og et korsett. Begge deler i kritthvitt. Jeg er ikke sikker på om jeg fant temaet eller skjørtet først, men det passet jo meget godt sammen. Hele antrekket sydde jeg i løpet av romjulen.

Beskrivelse

skjørt

Skjørt

Skjørtet er sydd slavisk etter mønster 105 fra Burda World of Fashion 12/2006 , kun endret for nødvendig figurtilpasning. Skjørtet består av 3 elementer: overskjørt, og volang som er montert nederst på skjørteforet (som altså er det tredje elementet). Jeg hadde prøvesydd på forhånd og oppdaget at det gikk raskt og var lett å sy. Stoffmessig så jeg først etter noe med masse perler eller paljetter osv, eller i det minste en eller annen form for tekstur, men hadde ikke hell med å finne kritthvitt, og det måtte det jo være (jeg fikk beskjed om at brudene pleide å kjøpe offwhite). Stoffet måtte også være ganske stivt for at det skulle fungere. Moiré var foreslått, og jeg fant en kritthvit en (polyester), som Elin E. syns var brukandes, så da endte jeg opp med det. Siden eksemplet i bladet er med sort stoff, er det fremdeles krativt å bruke hvitt, så det så!

Jeg fulgte mønsteret fra bladet, og sydde det hele sammen med overlocker og kantet med rettsøm. Det mest spennende var å sette i glidelåsen. Siden mitt stoff var bredere enn i bladet, er volangen midt bak hos meg i bare 1 del. De to sidevolangene bak er klippet opp ned siden stoffet mitt tillot det. Dermed sparte jeg endel stoff.

På bildet øverst ser man at slepet er hengt opp i hempen sin. Dette er praktisk, for ellers blir det bare tråkket på. Til venstre har jeg sluppet slepet ned, og skjønner at jeg burde hatt en "brudepike". Til høyre vifter jeg med skjørtet. Bildet gir inntrykk av lengden på "halen".


korsett

Korsett

Jeg måtte naturligvis ha en elegant overdel til dette fantastiske skjørtet. Jeg hadde i utgangspunktet kjøpt nok moiré til å lage en topp, eller et korsett, i eget stoff. Jeg endte allikevel opp med å kjøpe en blank bomull/viskosesateng til å sy korsett av. Dette fordi jeg kunne tenke meg et korsett som også kunne brukes til undertøy, og da er det best med naturmaterialer. Korsettet er sydd etter mønster fra 1878 som finnes i Hunnisett, Jean: Period Costume for Stage and Screen: Patterns for Women's Dress 1800-1909 s. 24.. Korsettet er kantet med hvitt satengskråbånd (med maskin og for hånd) og pyntet med en kritthvit blonde. Det snøres naturligvis med kritthvit snor.

Mønsteret ble tilpasset min figur gjennom en prøvemodell i hvit kanvas, som siden ble brukt som for. Dette krevde 3 runder. Korsettet består av 10 paneler. Det er spilet med 7 mm spiral boning (også en skjult spile på det nest fremste panelet), har planchett og 4 rette spiler bakerst, alt i alt 14 spiler. Jeg gjorde det veldig raskt og enkelt, brettet sømmonnene bakover, sydde en søm med riktig avstand og fikk dermed en spilekanal. Den skjulte spilen ligger mellom foret og et satengbånd, synlig på innsiden.

 

Tilbehør

Smykker, hansker og hårpynt. Dette hadde jeg fra før, alt i gnistrende hvitt og sølv. Øredobbene er laget av Anette, som også var så elskverdig å sette opp håret mitt. Hansker i kritthvit sateng. Undertøy.
Jeg investerte også i sølvsko (naturligvis!) med glitter (Bianco), det eneste paret jeg fant som ikke hadde åpen tå.

sko

Økonomi

Stoff og materiale: nesten 1000 kroner (men jeg sitter igjen med en hel del som kan brukes i andre prosjekter)
Sko: 700 kroner

Til kostymegalleriet

Av Anne Innes. Sist endret 11. januar 2006.