BLÅTT DAMASKKORSETT ETTER MØNSTER FRA 1776

 

Kan du se hvorfor jeg (som Centauri) måtte forgifte fotografen?

Siden vi(TM) har bestemt oss for å lage 1700-tallskjoler (i tilfelle Operaballet), og jeg skulle på en Centaurifest i slutten av november, slo jeg 2 fluer i en smekk og gikk i gang med å lage et 1700-tallskorsett. Med en eller to timers arbeid noen ganger i uken gikk fremgangen sakte, men etter hvert ble jeg ferdig! Ved å sy et "partykorsett" fikk jeg erfaring med mønsteret og aktuelle problemstillinger som jeg kan ta med meg i en historisk kontekst, om jeg vil.

Mønster og materiale

Først måtte jeg finne et mønster, og da valgte jeg et mønster fra side 40 i Corsets and Crinolines av Norah Waugh. Jeg valgte dette fordi det så greit ut å sy, med bare noen få deler. Opprinnelig kommer mønsteret fra Diderots Encyclopedie, 1776. 1776 passer fint, da jeg har lyst til å lage en kjole fra 1770-tallet. Jeg hadde god nytte av å se på Eva As nettside om et korsett hun har sydd av samme mønster, og fikk også hjelp og tips av henne underveis.

Jeg forstørret mønsteret på kopimaskin utfra målestokken på tegningen. Nest kom materialer: Jeg var fast bestemt på å bruke noe jeg hadde fra før, og jeg hadde 2 meter av den blå damasken alle(TM) har. Dette er en bomull/polyesterblanding. Det ville holde til korsett, samt et Centaurikostyme-overskjørt. Da utpekte fargeskalaen blått-grått-sølv seg av seg selv, for dette hadde jeg mye materiale i fra før, og er farger jeg liker og kler :) Foret ble en sort bomullskanvas jeg hadde fra før. Jeg har sydd med polyestertråd. Spiler fant jeg på å bestille fra Vena Cava, noen rette metallspiler til strategiske punkter, inkludert en skikkelig breial og stiv en til midt foran, men ellers faktisk noen helt ok plastspiler på rull. Det går fint, når det er så mange spiler og så rett fasong. Jeg bestilte 10 m plastspiler. Snøring og kanting er med satengbånd/skråbånd i polyester.

Historiske kommentarer (så er det unnagjort):

Dette korsettet er halvspilet, og for å være helt korrekt burde det derfor hatt et 3. ytre pyntelag, i følge Marquise. Jeg har derimot valgt å sy det med synlige kanaler for party-effektens skyld.

Snøringen er feil. Det skulle naturligvis vært spiralsnøring. Jeg har valgt kryssnøring for å kunne være i stand til å få på meg korsettet uten hjelp.

Naturligvis hadde de ikke plastspiler dengang da. Plastspilene har en stivhet som er i nærheten av hvalben. Jeg har heller ikke satt i noen ekstra busk av tre i en lomme. Ting tyder på at dette heller ikke er historisk påkrevet å ha.

Jeg våger ikke uttale meg om den historiske riktigheten av nøyaktig hvordan jeg har gått frem, hvis dette er viktig, må man gjøre mer research.

Arbeidsgang

Aller først lagde jeg naturligvis en prøvemodell i et bomullsstoff. Da gad jeg ikke klippe opp alle flippene, jeg kunne heller ikke godt forutse nøyaktig hvor disse skulle komme på forhånd. Prøvemodellen ble sydd rett etter mønsteret, men med godt med sømmon.

Jeg fant ved tilprøving at lengden var bra, men at det var litt stort midt foran og litt lite ved hoften (ehem), og så måtte jeg utrolig nok ta av litt øverst ved snøringen på ryggen. Tenk å ha for smal rygg til en 1700tallsmodell!
Jeg tilpasset mønsteret, og tegnet opp på foret og stoffet og klippet ut med godt sømmon i sidene. Fronten har en søm midt foran, for slik er mønsteret. Dette for at den skal kunne kurve litt. Nå sydde jeg sammen foran, slik at jeg hadde forstykket og de to bakstykkene for seg. Jeg la foret og stoffet vrange mot vrange. Så var det å risse og tegne og sy spilekanaler ad nauseum. Jeg skulle ha 65 spiler.
Jeg sydde først bare de spilekanalene som var lengst unna sidesømmene, slik at jeg kunne plassere resten der det var mest hensiktsmessig. Midt foran har jeg sydd i et satengbånd, slik at spilen ligger mellom foret og satengbåndet. Dette gir litt forsterkning og hindrer at spilen titter ut mellom stingene midt foran. Flippene forble uoppklippet inntil videre. Jeg sydde deretter sidesømmene og prøvde til med vrangen ut, for da kunne jeg tegne rett på, når jeg sjekket hvor midjen skulle være.
Det så ut til å stemme bra, så da kunne jeg trygt klippe opp flippene og sy resten av spilekanalene. Siden jeg hadde lagt til i siden nederst, måtte jeg velge mellom å ha bredere flipper, eller å legge til flipper. Jeg valgte det siste, fordi jeg trengte å legge til ca like mye som en flipps bredde på hvert panel. Etter å ha klippet flippene, kunne jeg bestemme hvor spilene skulle gå og sy kanalene.

Jeg unnlot å sette i alle de korte små "flippespilene", rett og slett fordi jeg var redd for å miste dem før jeg kantet korsettet. Flippene måtte også rundes av. Nå kunne jeg prøve korsettet en siste gang før sidesømmen skulle sys og spilene settes i der.
Det er altså metallspiller midt bak på begge sider av snøringen, midt foran og i de skrå, lengste spilene på forstykkene.

Siste tilprøving før ferdigstillelse viser at størrelsen var bra. Jeg satset på at flippene, som sto veldig ut siden jeg har 25% forskjell mellom liv og hofter, ville legge seg pent når spilene kom i (det gjorde de). Det gjensto da å sy ordentlig igjen i siden, lage resten av spilekanalene og å kante korsettet.

Sidesømmene sydde jeg over en ekstra gang, derettet brettet jeg sømmonnet til hver side og nestet ned. Jeg sydde en spilekanal på hver side av sidesømmen. Spilene her ligger mellom foret, og fortsetter ned i kantebåndet for å komme helt til bunns, slik mønsteret vil at de skal gjøre.

Kantet nederst Først kantet jeg korsettet nederst. Det tok ca 8 timer, og er naturligvis gjort for hånd. Det var vanskelig å få det pent inni alle kriker og kroker, og frister ikke til gjentagelse.
Tverrgående spilekanaler Så sydde jeg for hånd i tuber på tvers, for å putte i de tverrgående spilene. Jeg sydde bare i foret. (Øverst til venstre er ikke en tube, men sømmen mellom rygg og stropp går der).
Ferdigkantet Til slutt kantet jeg øverst, også for hånd. Det ble litt finere enn nederst :)

Erfaringer

Jeg har brukt over 10 m spiler i dette korsettet. Riktignok måtte jeg ha litt flere spiler i siden enn det mønsteret i utgangspunktet sa, men disse "fremskaffet" jeg ved å bruke metall 2x3 lange steder, så jeg ville hatt for lite spiler uansett hvis jeg bare hadde hatt plasten å bruke. Jeg er kort i livet (5-8 cm kortere enn klær, mønstre og ryggsekker er laget for), og en lenger person ville også hatt bruk for mer spiler. Konklusjon: 10 m er ikke nødvendigvis nok.

Det er bare dumt å lage flere flipper enn mønsteret krever, for det er mye jobb med hver flipp. Det er nok vel så lurt å lage litt bredere flipper. Hvis ikke man må ta ut veldig mye, da.

De lange skrå spilene foran har en tendens til å vri seg. Spilekanalene må være akkurat passe brede.

Hvis man syns det er grusomt vanskelig og stygt med kantingen, kan man alltids bruke kantebånd i egen farge og av et matt stoff.

Jeg får korsettet akkurat over hodet (med hjelp) med en 5 lang snor. Snorlengde avhenger av antall hull og hvor mye åpning man trenger.

Korsettet mitt er egentlig litt stort, det kan være greit å ha litt mer å gå på begge veier.


Referanser

 


Til kostymegalleriet

Av Anne Innes. Sist endret 8, januar 2006.