Tordenskiold

Aksel Enders statue av Tordenskiold har ført en omflakkende tilværelsen, men ser ut til å ha funnet sin plass østligst på Rådhusplassen, trygt plassert under Akershus' murer. Her står admiralen i bronse, med draget sverd og ladet kanon, klart til å angripe Nesoddbåtene og eventuelle  cruiseskip som måtte våge seg innenfor skuddhold.

På avstand virker Tordenskiolds sokkel grå, med en svakt grønnlig fargetone. På nært hold ser vi at det er brukt en nokså hard kleberstein - den kan ripes med neglen, men bare så vidt. Her står nok admiralen fra Trondheim på et dekk der han kanskje ikke føler seg helt hjemme -  laget av prekambrisk  kleberstein fra vestlandet. Klebersteinen er antakelig hentet fra Lygra i Nord Hordaland. Materialvalget var meget moderne  i  sin tid: Statuen ble reist (på Tordenskiolds plass, et stykke oppe i nåværende Tordenskiolds gate) i 1901, og hadde den gang en litt mer forseggjort oppstilling. Omtrent samtidig finner vi kleberstein fra Lygra  brukt f.eks. i Øvre Slottsgate 3 og i Grensen 17. Her i sokkelen har steinen fått en helt glatt overflate, som har holdt  seg relativt bra i mer enn hundre år. Legg imidlertid merke til den grønne misfargingen av fugen i nedre billedkant - her har nok Tordenskiold selv avgitt litt irr i årenes løp.

Nede til høyre i bildet ser vi et av kjennetegnene ved denne bergarten: Et glinsende flak av kloritt.

 Målestokken er 50 mm lang.

 

 

 

 

 

Dette gamle postkortet viser Tordenskiold på sin opprinnelige plass - på Tordenskiolds plass. Statue og sokkel er de samme, men i tillegg var den omgitt av et smijernsrekkverk i fin jugendstil med steinsetning og stolper av ukjent bergart. Dette forsvant, dessverre, under flyttingen til Rådhusplassen.